Дата публікації:
14 березня 2023
Кількість переглядів:
605
Поділитися:

15 березня #найкращий_факультет_галактики відзначає свій 23-й День Народження! Рік, що промайнув, був непростим для всіх нас, і факультет не виняток… Та озираючись назад, ми бачимо, що попри всі обставини, наш ІФСК прожив цей рік активно, творчо, результативно – і сьогодні нам є що нанизати до приємних спогадів. 

Весна… Навіть у найважчі місяці року ІФСК не зупиняв своєї активності. Студенти та співробітники брали участь у різноманітних онлайн-заходах: вчилися працювати з чутливими темами, в умовах стресу, обговорювали роботу психологічної служби ЗВО у воєнний час. Студенти спеціальності «Соціальна робота» організували волонтерський рух, щоб у часи війни допомагати всім, хто цього потребує.

У травні розпочався фестиваль шкільних медіа та юних журналістів Сумщини «Медіасвіт веде у всесвіт», організований кафедрою журналістики та філології спільно з Департаментом освіти і науки Сумської ОДА, громадською організацією «Сумський прес-клуб» та Сумською обласною організацією Національної спілки журналістів України. Того ж місяця 27 здобувачів спеціальності «Психологія» взяли участь у програмі спільної віртуальної мобільності разом із колегами з Казахського національного педагогічного університету імені Абая.

Літо. У червні в Конгрес-центрі Сумського державного університету відбулась фотовиставка «Війна студентським об’єктивом», організована Сумською обласною організацією Національної спілки журналістів України, Медіа-центром СумДУ та факультетом ІФСК. Студентські об’єктиви закарбували як важкі й тривожні реалії війни, так і моменти, сповнені оптимізму та віри в життя. Світлини різні, та всі об’єднані єдиним життєствердним мотивом – надією на якнайшвидше й неминуче визволення української землі.

У липні на базі факультету ІФСК відкрито три нові спеціальності. На магістерці – «Організаційна психологія» та «Політологія». На бакалавраті – «Середня освіта», освітня програма «Англійська та німецька мови та літератури». Програма передбачає підготовку кваліфікованого конкурентоздатного фахівця – вчителя іноземних мов і літератур за освітнім ступенем «бакалавр». Того ж місяця відбулись останні зустрічі в рамках міжнародної віртуальної академічної мобільності «Медіа у глобальному та європейському контексті» між Сумським державним університетом (кафедра журналістики та філології) та відділенням аудіовізуальних мистецтв університету Йоганна Гутенберга (Майнц, Німеччина).

Факультет ІФСК, Сумська обласна організація Національної спілки журналістів та ГО «Сумський прес-клуб» заснували проєкт «Привіт із України». Мета – підтримка дітей, котрі через початок повномасштабного воєнного вторгнення РФ в Україну змушені виїхати за кордон.

Науковці факультету виконуватимуть два проєкти напряму «Жан Моне» програми ЄС Еразмус+, отримані за результатами конкурсу 2022 року. Проєкт ESDbrandEU “Fostering EU practices of education for sustainable development through the brand language: interdisciplinary studies” («Сприяння європейським практикам освіти для сталого розвитку через мову бренду: міждисциплінарні дослідження») виконується науковцями кафедри германської філології та кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування СумДУ під керівництвом старшого викладача Ірини Ущаповської. Другий проєкт – EUROVALID: «Європейські цінності міжкультурного діалогу в галузі освіти: міждисциплінарний та інклюзивний підходи».  Координатор проєкту: завідувач кафедри мовної підготовки іноземних громадян Ольга Сидоренко.

Гордістю факультету є його випускники. У серпні, з нагоди Дня Незалежності України, орденом княгині Ольги нагороджено Діану Шлепньову-Крахматову, котра на початку 2000-х років вивчала журналістику та переклад у СумДУ, а зараз працює кореспондентом «Суспільне Суми».

 Осінь – початок навчання після літніх канікул, і на факультеті ІФСК ця осінь стала особливо активною. На спеціальності факультету зараховано на всіма рівнями підготовки 214 здобувачів освіти.

Уперше в Сумському державному університеті відбувся захист дисертації на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 061 «Журналістика». Дисертацію захистила Наталія Руденко – випускниця аспірантури кафедри журналістики та філології, викладачка кафедри іноземної мови факультету ІФСК. 

Іще однією перемогою кафедри іноземних мов стало залучення в рамках програми «Віртуальний викладач» професора Коледжу Нью Джерсі Стюарта Керролла. Іноземний фахівець наразі викладає англійську мову для студентів першого курсу.

Науково-педагогічним працівникам присвоєно вчені звання професора (Ірина Жиленко, Андріана Костенко, Володимир Садівничий) та доцента (Микола Назаров).

Численні перемоги студентів у мистецьких конкурсах, зустрічі з фахівцями-практиками, виступи викладачів на міжнародних конференціях – такою була осінь 2022 року на факультеті ІФСК. 

Зима принесла факультетові ІФСК нові звершення. Яскравою подією для всього університету став традиційний  конкурс-огляд художньої самодіяльності серед першокурсників «Золотий інтеграл», де наш факультет здобув найбільшу кількість номінацій!

Підбиття підсумків календарного 2022-го продовжилося в січні: представники факультету ІФСК завоювали призові місця в п’яти номінаціях конкурсу «Педагогічні інновації СумДУ», 8 викладачок стали переможницями конкурсу «Кращий викладач очима студентів». Декан Олена Сушкова відзвітувала про роботу факультету в 2022 році.

На початку лютого кафедра психології, політології та соціокультурних технологій факультету ІФСК традиційно нагородила знаковими «долоньками» активних і небайдужих учасників соціально корисної активності рідного міста Суми під час церемонії вручення відзнаки «Соціальний ОСКАР СумДУ – 2022».

На факультеті відбулося ще чотири захисти дисертацій на здобуття наукового ступеня «Доктор філософії» за спеціальністю 061 «Журналістика». Захистилася асистентка кафедри журналістики та філології, фахівчиня прес-центру СумДУ Марина Садівнича, аспірантки кафедри журналістики та філології Наталія Гайдур, Елеонора Кривка, Дар’я Харамурза. 

Тож 23-й рік життя факультету ІФСК СумДУ хоч і був доволі непростим, ознаменувався позитивною активністю, новими досягненнями й перемогами. І в майбутнє #найкращий_факультет_галактики йде зі щирим оптимізмом, світлими мріями та вірою в швидку перемогу!

Анастасія Кизим, група ЖТ-11, Сніжана Білошапка, група ЖТ-12

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.