Дата публікації:
13 серпня 2020
Кількість переглядів:
3437
Поділитися:

«Хто придумав, що ІФСК – #найкращий_факультет_галактики?»; «чого ради сюди вступати?»; «а що у вас вивчають?»…

Подібні запитання й репліки часто надходять у листах на e-mail факультету, публікуються на сторінках у соцмережах, піднімаються у розмовах із нашими викладачами та студентами. На них відповідають та розповідають про факультет причетні.

Анастасія КОТЛЯР, журналістка, сценарист, акторка, поет, випускниця 2012 року.

– Працювати за фахом я почала ще з другого курсу. Тобто освітнього мінімуму, якого встигла здобути в СумДУ за пару років, виявилося достатньо для старту. Теоретичні знання одразу ж перевірялися практикою. Щось відкидалося, щось удосконалювалося. Але, головне, УСВІДОМЛЮВАЛОСЯ. Не було такого, щоб створювала медійні матеріали «пальцем у небо» і чекала редакторського схвалення із замиранням серця. Фахова освіта дала абсолютно чіткий алгоритм дій, відповідно – довгий шлях спроб та помилок було скорочено.

Коли через пару років стала випусковим редактором на телеканалі «Відікон», то побачила, як сильно журналісти без освіти «відстають» від тих, хто здобув професію на кафедрі журналістики СумДУ. Далі в моїй кар’єрі були проєкти на центральних телеканалах: Новому, СТБ, ICTV.

Зараз у журналістиці не працюю. Але освіта дала незамінні комунікативні навички, які успішно використовую в акторській та педагогічній роботі. А грамотні письмо та мовлення, розуміння соціальних процесів і свого місця в них стають у пригоді щодня. Тож навчання на ІФСК рекомендую як для успішної кар’єри, так і для перспективного соціального життя.

Світлана ШВАЧКО, академік Академії Наук Вищої школи України, доктор філологічних наук, професор, член Національної федерації наукової аналітики України:

– Завдяки міжкультурній інтеграції, глобалізації, культурній та мовній різноманітності різко зростає попит на спеціалістів у сфері перекладу, які в змозі забезпечити ефективну комунікацію та плідне співробітництво. Тому диплом філолога-перекладача відкриває двері у світ всеосяжної комунікації та світового бізнесу. Прошу звернути увагу, що філолог-перекладач нашого факультету – це не просто знавець мов, а спеціаліст, який професійно займається перекладом та знає іноземну мову навіть краще, ніж декотрі природні носії, не лише володіє її граматикою та стилістикою, а й знає культуру, усне мовлення та літературну творчість. Крім усього іншого, він ще й успішний філолог-журналіст та філолог-редактор – і такі приклади непоодинокі. Взагалі філолог – це дуже широкопрофільний фах, від викладача до політика, адже говорити й писати грамотно різними мовами завжди було, є і буде перевагою, завжди дає більше можливостей, перспектив та переваг у будь-якій сфері діяльності.

Якщо ви більше любите розв’язувати премудрості філологічні, ніж завдання математичні, то наполегливо рекомендую вступати на спеціальність 035 «Філологія» факультету ІФСК Сумського державного університету.

Із будь-яких питань вашого навчання в університеті можете надіслати листа на мою електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Дар’я ДАНІЛОВА, Facilitator у Active Citizens – British Council, студентський декан факультету, випускниця 2020 року:

– Факультет ІФСК дав мені не лише знання із психології, але й дозволив пишатися собою. Завжди з гордістю розповідаю, де навчалася, якими були мої пари, які знання здобула. За час студентства зрозуміла, що завдяки викладачам, можливостям університету, освітнім програмам можна стати справжнім професіоналом, котрий знає та може більше, ніж деякі практики з великим досвідом роботи.

Найкращий факультет галактики – це родинна тепла атмосфера зі своїми традиціями, безліччю заходів, можливостей для професійного та особистісного розвитку. Якби переді мною знову постав вибір, я б не вагаючись обрала факультет ІФСК СумДУ!

Каріна ХАЧАТАР’ЯН, прес-секретар Сумської обласної організації Федерації біатлону Сумщини та Сумської обласної організації «Спілка ветеранів Афганістану», переможниця конкурсів та олімпіад, випускниця 2020 року:

– Звичайно, я раджу вступати на ІФСК. Перш за все тому, що тут однозначно зацікавлені в якісному розвиткові та професійному зростанні студента. Тут підтримують ініціативи, дають «зелене світло» студентським ідеям. Немає «прірви» років і напрацювань між студентом і викладачем, як це як це іноді буває... ІФСК чудовий і викладацьким складом, і студентським самоврядуванням, і можливостями, і перспективами.

Юлія ЛАЗУТКІНА, магістрантка спеціальності «Філологія», переможниця конкурсів та олімпіад, найкраща студентка факультету:

– Люблю ІФСК – і це взаємно! Саме тут здобула ґрунтовні знання з філології та розвинула мовні навички. Завдяки факультетові побачила чимало міст України й побувала за кордоном, здобула численні наукові, літературні та перекладацькі перемоги. Завдяки йому знайшла цікаву й добре оплачувану роботу й не залишилася без неї навіть під час карантину (авжеж – репетитори потрібні завжди). Безмежно вдячна своєму факультету за крутих викладачів, за друзів, яких тут зустріла, за безліч цікавинок, про які дізналася, і за те, що став для мене найкращим факультетом галактики!

Світлана ХАЛИМОНЕНКО, офіцер служби зв’язків із громадськістю оперативного командування «Північ» сухопутних військ збройних сил України, випускниця 2011 року:

– П’ять років навчання в Сумському державному університеті вважаю одними з найкращих у своєму житті. Факультет ІФСК дав мені велику базу знань та навичок для подальшої професійної реалізації. Уже перше місце роботи, куди я прийшла одразу після завершення навчання, показало, що знання, здобуті в університеті, дійсно потрібні. Звісно, за час роботи я навчилася багато чого нового, але саме основа, закладена в університеті, сприяла подальшому професійному розвиткові.

Окремо хочу подякувати викладачам кафедри журналістики та філології, котрі допомогли опанувати не лише теоретичну, а й практичну складову професії, що надзвичайно важливо. Упевнена – той, хто обирає навчання на факультеті ІФСК, жодного разу не пошкодує про це.

Адріана КОСТЕНКО, доцент, кандидат політичних наук, координаторка Гендерного ресурсного центру, членкиня Всеукраїнської Асоціації «Європейських студій»:

– Навчання в університеті я порівнюю із інвестицією в себе. Інвестицією, яка в перспективі має давати більші відсотки, ніж будь-який депозит. Тож обираючи навчальний заклад, факультет та спеціальність, варто керуватися власними сильними сторонами, інтересами, захопленнями та думками про майбутнє.

У ХХІ столітті найбільш затребуваними є універсальні навички soft skills. Це так звані «м’які навички», які дозволяють креативно мислити й управляти часом, навички комунікації, нетворкінгу, керування проєктами, командоутворення. Саме їх ми активно формуємо у студентів під час навчання на факультеті ІФСК. Так, випускники спеціальності «Психологія» – фахівці людської душі; спеціальності «Соціальна робота» – розуміються на проблемах людей та вміють їх мотивувати змінювати своє життя на краще; спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» – креативні фахівці з дозвілля та відпочинку; «Журналісти» вміють управляти інформацією та відповідально впливати на формування цінностей; «Філологи» – посередники між різними культурами та народами, які допомагають зрозуміти один одного.

Наші студенти знають, що таке сучасне навчання: програми та курси є практико орієнтованими; заняття – це можливість реалізовувати власні інноваційні ідеї та проєкти; пари проходять у форматі інтерактивного живого спілкування. Тобто все працює на студента: допомогти їм розвинути власні здібності та розширити можливості, отримати практичні навички, зміцнити впевненість у собі. Головна мета – щоб кожен студент отримав усе те, за чим прийшов до університету.

Аліна ШЕВЧЕНКО, перекладач відділу контролю якості ТОВ «Кусум Фарм», випускниця 2013 року:

– Якщо хочете отримати глибокі знання з англійської мови, вам слід вступити на факультет ІФСК СумДУ. Вже 4 роки я успішно працюю перекладачем із англійської мови у міжнародній фармацевтичній компанії. Все – завдяки теоретичним і, що найголовніше, практичним знанням, отриманим під час навчання в університеті. Кваліфіковані викладачі кафедри германської філології не тільки допомогли з вивченням мови, але й навчили бути професіоналом своєї справи.

Бути перекладачем – дуже класно, адже ця професія не має кордонів. Ви зможете розкрити себе в різних галузях діяльності, наприклад, у фармацевтиці, програмуванні, авіації, юриспруденції, туризмі та багатьох інших. Також на факультеті ІФСК СумДУ ви обов’язково зустрінете людей зі схожими інтересами, і вони залишаться з вами упродовж життя.

Василь ЧУБУР, старший викладач, редактор університетської газети «Резонанс», член Національної спілки письменників України:

– Досить поглянути на випускників, аби зрозуміти, чому варто вступати на факультет ІФСК СумДУ. Талановиті та успішні, вони є гордістю і нашою, і тих сфер діяльності, у яких реалізували себе як класні фахівці. Майже кожен випуск може похизуватися особистостями, які стали відомими завдяки своїй майстерності, що народилася й дорослішала в аудиторіях нашого факультету. Юлія Гайдіна, Інна Битюк, Анастасія Котляр, Дмитро Шпірко, Любов Карпенко, Уляна Дрючкова знайшли себе у галузі масової інформації. Юлія Джима – спортивна гордість не лише ІФСК, а й усієї України. Світлана Халимоненко будує військову кар’єру. І це далеко не повний перелік.

Уже з першого курсу студенти поринають у цікаве та насичене університетське життя, беруть участь у різноманітних навчальних і наукових заходах, розвивають не лише фахові таланти, а й різні хобі, працюють, подорожують, пізнають світ і самих себе. Щороку факультет ІФСК випускає нових молодих лідерів, здатних реалізуватися у різних галузях діяльності. Тут починається майбутнє.

Богдан ШЕЛУДЯК, блогер (більше 1 млн підписників), актор, випускник 2014 року:

– Коли переді мною постало питання вибору майбутньої професії̈, то зовсім не розумів, як рухатися далі, чим зайнятися. Із дитинства хотілося в «телік»: актором, шоуменом, хоч ведучим прогнозу погоди. Як туди потрапити – не знав, але знав точно, що актор із мене, як із глини глек – треба попрацювати. Вирішив іти шляхом журналіста-телеведучого. Так опинився на факультеті ІФСК СумДУ, про що не пожалкував жодної хвилини (можливо, пару раз, під час першої сесії). Із кожним роком навчання переконувався, що я там, де треба, що отримую необхідні знання й навички. Із багатьма викладачами кафедри журналістики з перших днів знайшов спільну мову, завдяки ним зрозумів, що навчання – це не лише вивчення матеріалів із фаху, а й креативність та вміння швидко орієнтуватись у будь-якій ситуації, що й допомагає мені в роботі як блогера, так і актора.

Ігор НАЛИВАЙКО, журналіст (TV Reporter) у 1+1 media, випускник 2014 року:

– Навчання на факультеті ІФСК безперечно стане крутим стартом для кожного, хто переслідує свої найсміливіші бажання. Адже досить складно цього не зробити, коли вчишся у найкращих. І тут мова не лише про фундаментальну освіту. ІФСК дає поштовх здоровій конкуренції та результативному нетворкінгу, що в комплексі вибудують плацдарм для особистого зростання та реалізації найпалкіших амбіцій (і не лише професійних).

Олена СУШКОВА, декан факультету ІФСК СумДУ:

– Факультет ІФСК – велика родина, в якій кожен – особистість, із власними креативними ідеями, прагненнями, бажаннями. Саме тут кожен зможе реалізувати свої таланти, навчитися бути професіоналом обраної справи, здійснити власні мрії, знайти найкращих друзів, стати частиночкою великої родини. І найголовніше – здобути глибинні теоретичні й фахові знання.

І раджу, і запрошую вступати на факультет ІФСК СумДУ!

 

 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.