TPL_SUMDU_NEWS_INFO_DATE_TITLE
10 грудня 2019
TPL_SUMDU_NEWS_INFO_HITS_TITLE
1507
TPL_SUMDU_NEWS_INFO_SOCIAL_LINKS_TITLE

Ще на початку листопада в СумДУ пронеслася звістка, що одна зі студенток факультету ІФСК отримала подяку за участь у всеукраїнському конкурсі студентських есеїв «Розумним бути модно». От тільки ж хто вона – таємниче не повідомлялося.

Для студентів-журналістів, які представляють #найкращий_факультет_галактики, не існує таємниць та невиконуваних місій, адже їх вчать прискіпливо опрацьовувати джерела та віднаходити потрібну інформацію. Тож і пошуки талановитої студентки, яка залишила свою роботу без підпису, не стало проблемою: вразила журі своїм есеєм та отримала подяку – третьокурсниця спеціальності «Соціальна робота» факультету ІФСК Ксенія КАЛЬЯНОВА.

На конкурс «Розумним бути модно» Ксенія подала есей на тему «Україна: проблеми та напрями їх вирішення на шляху до інтеграції в ЄС». У своїй роботі крізь призму однієї трагічної ситуації показала проблеми, байдужість та безвідповідальність нашого суспільства.

 – Я описала те, що мені болить і досі – історію зі свого життя. Про пожежу, що сталася наприкінці літа в одному з Одеських готелів, унаслідок якої загинуло дев’ятеро осіб. Серед них і моя двоюрідна сестра та рідна тітка, які поїхали на відпочинок, – розповіла нам Ксенія.

«В Україні зараз є чимало проблем і пріоритетних завдань: вступ до ЄС і співпраця з НАТО, повернення територій Донбасу і Криму, зменшення податків і комунальних тарифів для населення тощо. Але є набагато гостріша й болючіша проблема особисто для мене – проблема безпеки», – саме такими словами розпочала текст дівчина.

Хоча студентка і не посіла призове місце та не виборола грошовий грант на навчання, її розповідь не залишилася поза увагою. Медіа-Холдинг Open Media Group, який власне і є організатором конкурсу, висловив подяку студентці за її відвертість та переживання.

Згідно з регламентом конкурсні роботи оцінювалися за 8 критеріями: розкриття конкретної ідеї есе; авторське бачення студентом сутності та обґрунтування вибору теми; мета та завдання роботи – очікуваний результат в цілому та конкретні результати, які будуть отримуватися в ході розкриття теми; аргументованість предмету дослідження, достовірність фактів, доказів щодо досліджуваної теми; аналіз проводиться на основі подібних категорій: причина → наслідок, загальне → особливе, форма → зміст, частина → ціле, сталість → мінливість; обсяг виконаної роботи; самостійні висновки; грамотність. Кожен оцінювався від 1 до 5 балів.

– Я не засмучуюся, що не стала головним переможцем. Для мене досягненням є те, що написана історія стала небайдужою іншим, що її почули. Але хотілося б, щоб почули це ті, від кого залежить виконання елементарних норм техніки безпеки, – зазначила Ксенія Кальянова.

Завершила ж своє есе студентка так: «Але виходячи з теми, я все-таки сформулювала висновок, чи точніше запитання-висновок: Як при таких високих стандартах, які висуває Європейський Союз, Україна взагалі може стати на шлях інтеграції з сучасними невтішними реаліями, які я описала вище? Коли навіть найпростіше право – “Право людини на життя і безпеку” – не реалізується. Реалії дуже страшні».

На запитання, чому дівчина захотіла залишитися інкогніто, не підписавши свій текст, Ксенія відповіла, що, напевно, був якийсь технічний збій, бо вона вказувала всі вихідні дані.

Технічний збій чи, можливо, знову чиясь неуважність – це не так і цікаво. Найголовніше – студенти та викладачі факультету ІФСК СумДУ пишаються своєю Ксенією Кальяновою, яка не побоялася бути відвертою у розкритті сьогоденних реалій.

Катерина Шестак, студентка групи ЖТ-61

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.