TPL_SUMDU_NEWS_INFO_DATE_TITLE
04 березня 2020
TPL_SUMDU_NEWS_INFO_HITS_TITLE
1889
TPL_SUMDU_NEWS_INFO_SOCIAL_LINKS_TITLE

Які помилки ми допускаємо у щоденному спілкуванні українською мовою, та як навчитися говорити правильно розповіла кандидат філологічних наук, доцент кафедри мовної підготовки іноземних громадян факультету ІФСК СумДУ Алла Ярова.

Захід на тему «Українська на щодень: які помилки ми допускаємо та як їх виправити» відбувся 28 лютого у бібліотечно-інформаційному центрі СумДУ. До участі запрошувалися студенти, аспіранти, викладачі, а також співробітники університету.  

Українська – одна з найспівучіших мов у світі. Але не всі українці знають рідну мову досконало. Після запровадження закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» кількість українськомовного населення зросла. Зросла й зацікавленість до вивчення правильності застосування слів та висловів.

Під час лекції Алла Ярова розповіла про основні правила вимови звуків, які відрізняють солов’їну від інших мов, різницю між українською та російською, кальковані слова.  

«Приймати участь», «самі низькі ціни», «без десяти чотири» - найбільш поширені помилки, які допускають українці у спілкуванні. Помилки часто трапляються й у вітаннях. Наприклад, можна говорити «Доброго ранку» і «Добрий ранок». Однак не правильно казати «Доброго дня», краще сказати «Добрий день» чи «Добридень». Алла Ярова порадила рідше використовувати запозичені слова та замість них шукати українські відповідники.

А на запитання, як правильно говорити «СУмський» чи «СумськИй» державний університет, лекторка відповіла, що на певному етапі обидві норми були однаково правильними, тому що наголоси мають різне походження. Але зараз перше наголошення ріже слух, тому правильно вимовляти «СумськИй».

Годі й говорити про важливість проведеного заходу, адже знати правила української мови та вміти їх застосовувати мають не тільки студенти та викладачі #найкращого_факультету_галактики, але й усі українці.

Карина Панікар, студентка групи ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.