Дата публікації:
16 січня 2022
Кількість переглядів:
257
Поділитися:

У далекому 2012 році на факультеті ІФСК СумДУ з’явився студент-першокурсник Юрій Тенієшвілі. Він став першим, хто прибув на навчання з Грузії за програмою обміну студентами до Сум.

Фактично три роки Юрій Тенієшвілі залишався єдиним представником Грузії не лише на факультеті, а й загалом в університеті. І вже наприкінці його навчання прибула велика група грузинів на різноманітні спеціальності. Для них Юрій був першовідкривачем – усім допомагав звикнути та відчути певний комфорт.

А як загалом ведеться грузинам у Сумах? Тож продовжуючи знайомство з багатонаціональною сім’єю факультету ІФСК СумДУ ми поспілкувалися з Корнелі ШЕНГЕЛІЯ, засновником сумського осередку Всеукраїнського суспільного об’єднання «Георгія»:

– В Україну я приїхав за покликом серця, адже мав вибір – або в Москву, або у Суми. І коли в 2008 році між Росією та Грузією точилася війна, моєю відповіддю на це стало створення осередку для грузин, де вони могли б почувати себе комфортно серед одноплемінників. Із перших місяців створення представники сумської «Георгії» займалися благодійністю (допомога тим, хто мусив покинути Грузію), тісно спілкувалися з представниками інших національних товариств і проводили низку заходів. Видали альманах, який планували зробити періодичним, однак планам не судилося реалізуватися. В альманасі, до речі,  розкривалася тема схожості й пов’язаності наших культур, уміщено цікаві історії, про які точно не знає пересічна людина. Наприклад: ви знали, що на Лучанському кладовищі похована грузинська царівна?

Наразі ми об’єднуємося із тими сім’ями грузин, які мешкають у Сумах. Таких зараз не більше 50, тобто приблизно 150–170 людей. Також допомагаємо адаптуватися приїжджим. Кожного, хто бажає приєднатися до спілки щиро запрошуємо й зустрічаємо з радістю. Наше кредо – потрібно жити гідно.

Із великим задоволенням співпрацюємо з молоддю й запрошуємо всіх студентів долучатися до нас. Не зневажайте молодістю і часом, – хочу побажати студентам. Живіть, розвивайтеся і творіть майбутнє, адже кожне покоління сподівається лише на молодих. Ви – наша надія, – підсумував нашу розмову Корнелі Шенгелія.

#Найкращий_факультет_галактики бажає «Георгії» нових ідей для звершень, нових успішних проєктів. Для розвитку як Грузії, так і України.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.