Дата публікації:
18 вересня 2021
Кількість переглядів:
488
Поділитися:

Перші тижні навчання на факультеті ІФСК СумДУ позаду, тож викладачі й студенти вже активно включились у навчальний процес після літнього відпочинку. Та всім добре відомо, що жодне літо викладачів факультету не обходиться без корисної активності – тренінгів, наукових досліджень і нових досягнень.

Над підвищенням власної кваліфікації активно працювали доценти кафедри журналістики та філології Володимир Садівничий, Ірина Жиленко, Тетяна Ковальова, а також асистентка Олена Іщенко. Протягом літа вони пройшли кілька навчальних курсів і збагатилися знаннями про нові інструменти в педагогічній діяльності та журналістській майстерності.

Викладачі кафедри германської філології також не сиділи на місці. Цифрові медійні інновації, актуальні теми лінгвокраїнознавства, електронні технології в навчанні – далеко не повний перелік тем, знання із яких отримали старші викладачки Оксана Бровкіна, Ірина Ущаповська, Світлана Єрмоленко, доцентка Діана Мовчан. Старша викладачка Алла Красуля успішно завершила грантову Програму професійного розвитку для адміністраторів ЗВО: міжнародні відносини; інтернаціоналізація; управління міжнародними проєктами (Training for Higher Education Administrators in Ukraine (THEA Ukraine), що відбувалася за фінансової підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD).

Активно проводили літо й представники кафедри іноземних мов. Низку вебінарів пройшли доцентка Алла Дядечко та старші викладачки Світлана ЗолотоваСвітлана Міхно, Тетяна Алексахіна. Доцентки Людмила Гнаповська та Ірина Ляшенко взяли участь у роботі TESOL-Ukraine Summer Institute з власними презентаціями, а також у проєкті від British Council та Advance HE (UK) and National Academy of Sciences of Ukraine joint project.

Старша викладачка Тетяна Плохута взяла участь у II Міжнародній програмі підвищення кваліфікації «Разом із визначними лідерами сучасності: цінності, досвід, знання, компетентності й технології для формування успішної особистості та трансформації оточуючого світу» від The International Historical Biographical Institute.

Старша викладачка Марія Сушко-Безденежних цього літа керувала Німецьким центром кафедри іноземних мов, курсанти якого складали іспити в Гете-Інститут Україна. Доцентка Римма Миленкова керувала міжнародною робочою групою з громадянської освіти «Art for Act» з реалізацією програми «Make it Visible: focus SDGs», а також виконувала обов’язки куратора Міжнародного конкурсу плакатів із громадянської освіти «The Art of Living Online» та підготувала до друку каталог «The Art of Living Online».

Викладачка кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Юлія Савельєва успішно пройшла курс навчання ОБСЄ для гендерних радниць. Фахівчиня кафедри Альона Берлет взяла участь у роботі «круглого столу», спрямованого на створення Притулку для жінок та жінок із дітьми, які постраждали від домашнього насилля у місті Суми.

Наукові конференції – окремий вид літньої активності викладачів факультету ІФСК СумДУ. Зокрема доцент кафедри журналістики та філології Ірина Жиленко виступила на секційному засіданні Першої міжнародної конференції «Європейські цінності в українській освіті: виклики і перспективи». У міжнародній науково-теоретичній конференції «Scientific Forum: Theory and Practice of Research» (м. Валенсія, Іспанія) узяв участь доцент Ярослав Яненко.

Старша викладачка кафедри германської філології Алла Красуля та професорка Ірина Кобякова взяли участь у V Міжнародній науковій конференції «Імплементація європейських стандартів в українські освітні дослідження» та отримали сертифікати учасників.

Доцентка кафедри іноземних мов Ірина Ляшенко працювала на V Міжнародній науковій онлайн конференції УАДО / the 5th International UERA Online Conference «Quality Assurance in Teaching Languages as a Main EU Priority».

Не зупинялася на факультеті ІФСК й наукова робота.

Володимир Садівничий, Ярослав Яненко, Галина Чуланова, Андріана Костенко продовжували працювати над реалізацією наукової теми «Спеціалізована система медичного інформування та безпека особистості в умовах пандемій, криз, інших суспільних потрясінь: формування ефективної соціокомунікаційної моделі», що фінансується Національним фондом досліджень України.

Людмила Гнаповська завершила написання та оформлення звіту про виконання НДР «Методологія та методика формування мовленнєвих компетенцій у навчанні та оцінюванні іноземних мов».

Центр соціальних досліджень факультету ІФСК розпочав реалізацію низки проєктів, що здійснюються за підтримки МФ «Відродження» та ULEAD. Гендерний ресурсний центр долучився до процесу створення в Сумській області системи захисту постраждалих від домашнього насилля.

Поповнилася скарбничка факультету ІФСК і свідоцтвами про реєстрацію авторського права на твір. Зокрема інтелектуальну власність зареєстрували  Ірина Ущаповська, Наталія Таценко, Тетяна Плохута.

І, на останок, ще кілька літніх досягнень, про які варто згадати. Алла Красуля  отримала дипломом переможця конкурсу в номінації «Впровадження технологій штучного інтелекту у навчальний процес (AI), використання існуючих програмних продуктів» за свою працю «Застосування технологій штучного інтелекту для вивчення іноземних мов та викладання перекладу». Ірина Жиленко отримала Certificate of Attainment in Modern Languages (English, Level B2). Ярослав Яненко – диплом доктора наук із соціальних комунікацій за спеціальністю «Прикладні соціально-комунікаційні технології». Рішення атестаційної колегії затверджене 29 червня 2021 року.

Факультет ІФСК СумДУ – міцна команда активних, креативних і талановитих викладачів, закоханих у свою справу, готових вчитися, розвиватися та ділитися своїми знаннями зі студентами.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.