Дата публікації:
30 квітня 2021
Кількість переглядів:
745
Поділитися:

«Вчений комітет Міністерства земельних справ (1918–1920)» – таку назву має книга, щойно видана Національною академією аграрних наук України. Упорядкувала її випускниця факультету ІФСК СумДУ Тетяна Грищенко (Гілязетдінова).

Репрезентоване видання – це збірник архівних матеріалів про науково-організаційну діяльність предтечі Національної академії аграрних наук України – Вченого комітету Міністерства земельних справ. Працювала над ним Тетяна 7 років.

Тетяна Грищенко – кандидат історичних наук, автор понад 100 наукових праць із питань історичної персоналітики, історії вітчизняної аграрної науки, освіти та дослідної справи,  в минулому – співробітник Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки Національної академії аграрних наук України, де пройшла шлях від провідного бібліотекаря до завідувачки сектору архівознавства і документознавства. Наразі працює перекладачем і репетитором, а також виконує комерційні замовлення як контент-редактор, займається науковими дослідженнями.

Та шлях до великої науки розпочався саме в стінах СумДУ, де пані Тетяна навчалася на перекладача. Розповідає, що університет дав потужну базу для її теперішньої діяльності, та з трепетом згадує свої студентські роки:

– Навчання в СумДУ відіграло важливу роль у моєму становленні як особистості. Ми були першим випуском, який здобув освіту за спеціальністю «Переклад» зі спеціалізацією «Журналістика». З великою шаною згадую своїх викладачів: Олену Ткаченко, Володимира Садівничого, Василя Чубура, з якими й досі у дружніх стосунках. В університеті отримала багато важливих знань. Наприклад, при формуванні цього збірника мені допомогли навички з редагування тексту, верстки, дизайну.

Після завершення навчання, у 2007 році, Тетяна Грищенко почала працювати в Національній науковій сільськогосподарській бібліотеці Національної академії аграрних наук України. Того ж року вступила до аспірантури за напрямком «Історія науки та техніки», у 2011 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Вольф М. М. (1880–1933) – державний діяч, учений і один із організаторів сільськогосподарської дослідної справи в Україні».

У 2016-му закінчила докторантуру ННСГБ НААН. Саме під час роботи над докторською дисертацією розпочався збір матеріалів, які пізніше увійшли до видання «Вчений комітет Міністерства земельних справ (1918–1920)».

– Робота настільки цікава, що хочеться все більше й більше в неї поринати. Це взагалі безкінечний процес, оскільки навіть якісь дотичні сфери можуть суттєво доповнити картину дослідження. Ви вивчаєте кожну з них досконало й доповнюєте ними основну роботу, і тоді розкриваються інші грані.

Випускники факультету ІФСК СумДУ – талановиті й цікаві особистості. Вони вміють вчитись і працювати, знають, що кожна професійна перемога – це новий старт для подальшого розвитку.

Каріна Чорнобук, студентка групи ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.