Дата публікації:
29 жовтня 2019
Кількість переглядів:
801
Поділитися:

Багато років поспіль в аудиторіях Сумської гімназії № 1 між школярами точаться бурхливі дискусії та полеміки із серйозних тем журналістики.

Творчі особистості, які вже у шкільному віці визначилися зі своїми захопленнями, цілями, талантами, та, можливо, майбутньою професією, беруть участь у щорічному обласному турнірі юних журналістів. Розкривати потенціал юних розумників допомагають студенти, магістранти, співробітники, аспіранти та викладачі факультету ІФСК СумДУ.

Цьогоріч упродовж 25–27 жовтня проходив XVII обласний турнір юних журналістів імені Геннадія Петрова. Спробувати свої сили та позмагатися прибуло 12 команд: із Сумських шкіл – «Імпульс», «Параграф 27», «Сімнадцята хвиля», «Madness Paradise», «Vox Populi», «Еспада», «Лід», «Veritas», «Nota Bene», «Success», «Інсайт»; із Шостки – «Гранослови». Серед них є як загартовані турнірні бійці, так і новачки.

– Це наш дебют, тож дещо хвилюємося. А взагалі маємо певний азарт та велику цікавість. Хочеться дізнатися щось нове, – зазначив учасник команди «Лід» Володимир Валій.

Своїми враженнями активно ділилися й уже досвідчені учасники, зокрема Єлизавета Лаєнко, команда «Інсайт»:

–  Готувалися напружено й ретельно, упевнено долали труднощі. Команда в минулому році зайняла друге місце, тож цього разу сподіваємося на краще.

На церемонії відкриття директорка гімназії Катерина Бондарєва зі щирою усмішкою привітала школярів із початком турніру, наголосивши, що багато відомих на сьогодні журналістів починали свою діяльність саме з участі в ТЮЖі, та побажала цьогорічним учасникам такого ж успіху.

Голова журі, доцент кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Володимир Садівничий та завідувачка кафедри професорка Олена Ткаченко у своїх промовах зазначили, що учасникам доведеться наполегливо працювати, відтак вони матимуть успіх та здобудуть перемогу в цих змаганнях.

Привітала юних мас-медійників та побажала успіхів у боротьбі депутат Верховної Ради України Тетяна Рябуха.

А далі – гра…

Із перших хвилин і до фіналу в аудиторіях трималися дві емоції – хвилювання та напруженості, адже від продемонстрованих знань залежали не лише оцінки журі чи зайняте місце, а ще й власне задоволення грою, власні почування та переживання.

Після перших ігор чвертьфіналу емоціями поділилася учасниця команди-новачка «Madness Paradise» Діана Карташева:

 –  Мені, як представниці молодої команди, що вперше бере участь у турнірі, дуже сподобалась гра, – вона напружена, хвилююча, цікава.

А також, додала, що важкувато вести полеміку з досвідченою «Nota Bene».

Про хорошу підготовку «Nota Bene», про дещо нерівні сили команд, про відчутну різницю в досвіді та підготовці говорила і викладачка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла Федорина:

–  Загалом ігри досить нерівні, адже неоднакові сили команд. Утім, гра – цікава штука.

Учасники поступово включалися в роботу, і вже у чвертьфіналах усі показували свої гостренькі зубки, готові смакувати перемогу. Діти все більше притомніли від турнірної боротьби та концентрувалися на змаганні. Відчувалася енергетика впевненості. Кожна команда намагалася позиціонуватися як сильний гравець, вміло доповідаючи, опонуючи та рецензуючи. Розглядали досить важливі питання з теорії журналістики, до прикладу, у чому відмінність та схожість понять «інформування» та «пропаганда» і чи може одне замінити інше; плюси та мінуси появи у ЗМІ замовних матеріалів тощо. Учасники демонстрували обізнаність із багатьох сфер суспільного життя.

У фіналі зустрілися троє: «Nota Bene» (Сумська гімназія № 1), «Гранослови» (Шосткинський навчально-виховний комплекс: спеціалізована школа І-ІІ  ступенів – ліцей Шосткинської міської ради) та «Еспада» (Сумська спеціалізована школа № 10 ім. О. Бутка). У підсумку «Гранослови» та «Еспада» посіли II місце, а «Nota Bene» – I.

– Як і завжди, у повітрі витали напруження та інтрига, однак наша команда грала швидше задля власного задоволення, ніж на перемогу. Загалом, як і завжди. Впевнена, саме це допомагає «Nota Bene» вигравати обласний ТЮЖ котрий рік поспіль, – поділилася емоціями переможця капітан команди Олена Штокало. Також дівчина додала, що цьогорічна фінальна гра стала своєрідним кульмінаційним моментом всього її турнірного життя, адже це було востаннє.

Деяких учасників команд журі відзначили грамотами у різних номінаціях – за найкращі доповідь, опонування, рецензування, артистизм, толерантність, за найвлучніші аргументи тощо.

Капітан Шосткинської команди «Гранослови» Марія Дорошенко отримала спеціальний приз від кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ за перемогу в номінації «Особистість турніру».

До речі, цьогорічними змаганнями юних цікавилися деякі обласні ЗМІ, підготувавши мас-медійні матеріали: UA:Суми, ТРК «Відікон», Шостка.info та інші.

В організації та проведенні турніру як завжди активну роль відіграли викладачі, аспіранти, магістранти, студенти спеціальності «Журналістика» факультету ІФСК СумДУ: працювали членами журі та лічильної комісії, ведучими, випусковими інформаційного вісника ТЮЖу «Трубадур».

Катерина Шестак, студентка групи ЖТ-61.

 

 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.