Дата публікації:
22 квітня 2021
Кількість переглядів:
376
Поділитися:

23 квітня українські психологи відзначають професійне свято. Складну й незрозумілу на перший погляд «науку про душу», цей стиль життя, а то й абсолютної магії, опановують і студенти факультету ІФСК СумДУ. Тож пропустити повз увагу такий день ми не могли.

Професія психолога, хоч і набуває все більшої популярності в Україні, досі залишається для багатьох незрозумілою та наче непотрібною. Звертатися до психолога страшно та соромно, а дехто взагалі ставить психологів на один щабель із ворожками й екстрасенсами. Але хто він, сучасний психолог? Людина, яка слухає та інколи запитує про почуття клієнта, чарівник або ж цілитель людських душ?  Про соціальні стереотипи в ставленні до професії психолога, культуру звернення за спеціалізованою допомогою, про значення «науки про душу» у житті суспільства розповіли викладачі та студенти спеціальності «Психологія».

Старший викладач кафедри психології, політології та соціокультурних технологій, керівник Психологічної служби СумДУ Парасковія Сахно говорить, що професія практикуючого психолога в Україні є досить новою. За допомогою у вирішенні психологічних проблем частіше звертаються представники молодого покоління, в той час як старші люди звикли довіряти свої неприємності лише найближчим і соромляться говорити із фахівцем у галузі людської психіки.

– Для сучасної людини важливо розуміти, що довіра до психолога – це найперше, що потрібно виховувати у собі, – наголошує Парасковія Сахно, – адже саме допомога фахівця може дати надію у надскладних життєвих ситуаціях, а інколи – врятувати. Користуючись нагодою, хочу привітати всіх колег та студентів спеціальності «Психологія» зі святом.

Про значення професії у власному житті розповіла старший викладач, кандидат психологічних наук Наталія Теслик:

– Хтось чекає від психології абсолютної магії. Особисто для мене – це свобода від чужих ярликів і оцінок, нав’язування, а також, звісно ж, відповідальність за власний вибір, а ще – улюблена професія, у якій ніколи не буває легко, однак завжди цікаво.

А що ж думають про значення психології в житті сучасного суспільства ті, хто тільки починає знайомитися із тонкощами «науки про душу»?

– Для мене професія психолога не просто робота, а стиль життя, – ділиться студентка Євгенія Бабаєвська. – Щодня отримувати нову інформацію і дивуватися, як раніше без неї жила – це про навчання на психолога.

Дівчина розповідає, що в сучасному суспільстві, на жаль, ще існує стереотип, ніби до психологів звертаються лише хворі. Тож важливо займатися психологічною просвітою, доносити суспільству суть професії та важливість психічного здоров’я. Психолог – це не лікар, а скоріше приятель, який допоможе знайти вихід зі складної ситуації. Деколи краще звернутися до фахівця, щоб скинути важкий тягар власних переживань, поділитися проблемою й отримати допомогу.

Щоб бути гарним психологом, перш за все потрібно розібратися з власними внутрішніми переживаннями, вважає студентка Валерія Ксенженко. І в цьому допомагає навчання.

– Сьогодні ми живемо в дуже динамічному світі, де майже кожен перебуває в постійній напрузі, – зазначає Валерія. – Для підтримання внутрішнього комфорту часто потрібна допомога, тож людям варто навчитися не соромитися звертатися до психологів. Для мене обрати професію психолога означає бути готовою допомагати людям розплутувати їхні непрості життєві ситуації та знаходити вихід. До речі, якщо психолог зіштовхувався з певною проблемою у власному житті та зміг вирішити її, то й зрозуміти іншого буде набагато легше, і що найважливіше – легше допомогти.

Складна, але цікава професія психолога вимагає ґрунтовної теоретичної та практичної підготовки, внутрішньої стійкості, готовності допомагати й безмежної любові до людей.

#Найкращий_факультет_галактики бажає всім, хто обрав життєвим орієнтиром вектор психології, не втрачати наснаги й запалу, адже ви робите важливу й благородну справу.

Марія Рашевська, студентка групи ЖТ-01

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.