Дата публікації:
20 квітня 2021
Кількість переглядів:
830
Поділитися:

15-16 квітня на факультеті ІФСК СумДУ проведено ІХ Всеукраїнську наукову конференцію студентів, аспірантів та викладачів «Соціально-гуманітарні аспекти розвитку сучасного суспільства».

У роботі конференції взяло участь близько 145 представників різних закладів вищої освіти України. Це викладачі, учителі, аспіранти, магістранти та студенти із Сум, Києва, Львова, Полтави, Запоріжжя, Ніжина, Лебедина, а також іноземні студенти СумДУ з Азербайджану, Індії, Кенії, Лівану, Нігерії, Туреччини й Узбекистану. Усі вони мали можливість виступити з доповідями, повідомленнями та презентаціями на онлайн платформі Google Meet. На конференції також були присутні наукові керівники, котрі всіляко підтримували своїх вихованців.

Робота конференції організовувалася за секціями, що включали основні напрямки наукових досліджень факультету: романо-германське мовознавство, перекладознавство, викладання іноземних мов, соціальні комунікації, роль релігії й культури в житті суспільства, безпекові студії, психологічні майстерні, проблеми управління громадою.

У секціях «Проблеми романо-германського мовознавства», «Перекладацькі студії» та «Іноземна мова як засіб професійного спілкування», де керівником був викладач-стажист кафедри германської філології Віталій Степанов, представлені доповіді з питань історичного розвитку мов, семіотичної природи тексту, лінгвістичного аналізу, особливостей перекладу, інноваційних методів у викладанні іноземних мов. Зокрема, у доповіді доцента кафедри германської філології Олени Медвідь та студентки Олександри Кучерук «Лексико-семантичне поле публіцистичного дискурсу» досліджувався процес формування лексико-семантичного поля публіцистичного дискурсу та з’ясовувались особливості функціонування його елементів. Наголошено, що аналіз лексико-семантичного поля передбачає застосування системного підходу. Тому кожен його елемент розглядався не ізольовано, а в складній системі існуючих у ньому лексико-семантичних зв’язків. У доповіді старшого викладача кафедри германської філології Алли Красулі та студентки Анжеліки Шумило «Англомовні рекламні повідомлення: лінгвостилістичні аспекти перекладу» проаналізовані лінгвостилістичні засоби увиразнення англомовних рекламних гасел, а саме епітет, метафора і каламбур, а також охарактеризовані особливості їх перекладу на українську мову. Прикметно, що практична цінність такого дослідження полягає в можливості застосування отриманих результатів на заняттях із практичного курсу англійської мови та практики перекладу.

Доповідачки з Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка доцент Наталія Петрушова та викладач Ольга Петрович у доповіді «Особливості читання професійно орієнтованих текстів з іноземної мови у закладах вищої освіти» наголосили на важливості читання автентичних текстів за спеціальністю, як одному з ефективних шляхів формування іншомовної особистості студента на заняттях з іноземної мови. У доповіді відзначено, що саме тексти фахового спрямування є джерелом для розширення фахового термінологічного словника, предметом читання та обговорення на заняттях, основою для використання в ситуаціях мовлення, для аудіювання, тобто для цілеспрямованої і продуктивної мовленнєвої діяльності студентів.

Доповнили вище окреслену тематику й доповіді секцій «Сучасні проблеми викладання української (російської), англійської мов як іноземної»«Релігія і культура в житті суспільства», в яких керівниками були доцент кафедри мовної підготовки іноземних громадян Марина Набок та старший викладач кафедри іноземних мов Ніна Мальована. Учасники конференції поділилися новітніми методами, принципами у викладанні української (російської), англійської мов як іноземних, заснованими не на механічному прочитанні та засвоєнні інформації, а з урахуванням особистісно-орієнтованого підходу у вивченні нового навчального матеріалу. Зокрема, Марія Антошкіна з Мелітополя в доповіді «Проблеми мотивації учнів на уроках вивчення англійської мови» надала практичні поради стосовно підвищення мотивації у вивченні іноземних мов здобувачів освіти. У ході обговорення учасники конференції обмінялися власними напрацюваннями з означеної тематики. Продовженням теми стала доповідь асистента кафедри мовної підготовки іноземних громадян Станіслави Зайцевої «Платформа Google Meet як засіб формування професійно-комунікативної компетентності іноземних студентів». Доповідачка з позиції власного досвіду поділилася перевагами та недоліками користування онлайн платформою. Доповіді студентів Аліни Шевцової та Мірзазаде Санан Аділь Огли, а також Ольги Коньок та Абдулахада Амбаркулова – це порівняльні студії, в яких досліджувалися паремії та концепт «Совість», що розширює коло подальших мовознавчих студій у міжкультурному спілкуванні, забезпечує якісний підхід в аналізі мови творів, фольклору народів світу.

У доповідях секції «Соціальні комунікації» (керівник доцент кафедри журналістики та філології Інна Сипченко), розглядалися питання аналізу змістових складових розроблення медіаплану рекламних кампаній; особливостей висвітлення карантинних обмежень у заголовках інтернет-ЗМІ; методів ведення інтерв’ю тощо. Наприклад, доповідь доцента кафедри журналістики та філології Ярослава Яненка «Репрезентація карантинних обмежень у заголовках інтернет-ЗМІ» ­– це складова комплексного дослідження, виконаного у межах гранту НФДУ «Спеціалізована система медичного інформування та безпека особистості в умовах пандемій, криз, інших суспільних потрясінь: формування ефективної соціокомунікаційної моделі». У результаті проведеного дослідження з’ясовано особливості висвітлення регіональними та всеукраїнськими інтернет-ЗМІ факту потрапляння міста Суми до «червоної» зону карантину. У доповіді аспіранта кафедри журналістики та філології Вадима Яременка «Застосування сучасних спортивних PR-комунікацій у формуванні позитивного іміджу університету» здійснено аналіз спортивних PR-комунікацій Сумського державного університету. Результати ж такого дослідження, як переконливо довів Вадим Яременко, складають практичну цінність для розробок позитивних іміджевих стратегій сучасних університетів.

Учасники секцій «Громадська участь на рівні місцевого самоврядування: виклики, стратегії, механізми», «Актуальні питання безпеки та стійкості в сучасному світі», «Проблеми й перспективи психологічної теорії та практики» (керівники – старші викладачі кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Микола Назаров та Наталія Коляда), обговорили проблеми конкурентоспроможності молоді на ринку праці, гендерного моніторингу активності громадянського суспільства в Україні; питання безпеки та стійкості в Україні та сучасному світі в цілому; особливості феноменів співзалежності, привабливості, алекситимії в сучасній психології. Так, наприклад, доповідь-презентація студента Богдана Калагурки «Комплекси неповноцінності та переваги як чинники самореалізації особистості» викликала в учасників конференції жваву дискусію. Зокрема, обговорювали як комплекс неповноцінності може стимулювати людину до активності та самореалізації. Також студенту було надано практичні поради й запропоновано провести дослідження в порівняному аспекті. Студентка Наталія Таран у доповіді «Можливості інструментів проєктного менеджменту у вирішенні проблеми низького рівня розвитку «м’яких навичок» у студентів» розкрила не лише теоретичні основи свого дослідження, але й показала практичне їх втілення (проєкт «Онлайн-інструмент «Кар’єра моєї мрії»). 

Тож конференція, що відбулася на факультеті ІФСК СумДУ, є свідченням зацікавленості викладачів, учителів, аспірантів, магістрантів і студентів актуальними проблемами сучасного перекладу, етнолінгвістики, стилістики, методики та методології мовознавчих та літературознавчих дисциплін, питаннями релігії, культури, соціальних комунікацій, безпеки та стійкості в сучасному світі, психологічної теорії та практики, соціологічних досліджень.

Марина Набок, заступник декана з наукової роботи факультету ІФСК

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.