Дата публікації:
17 квітня 2021
Кількість переглядів:
607
Поділитися:

Студентка спеціальності «Журналістика» факультету ІФСК СумДУ Діана Зубар отримала соціальну стипендію Верховної Ради України на 2021 рік.

Призначення стипендії, говорить Діана, стало повною несподіванкою, адже вона просто вчиться, працює, розвивається. У цьому немає нічого особливого, адже це і є – студентське життя.  

Із чого ж саме складається студентське життя стипендіатки?

Улюблена професія

Рішення вступати на журналістику прийшло до Діани у випускному класі, за кілька місяців до реєстрації на ЗНО.

– Родичі хотіли, щоб я була фармацевтом і навіть ганяли до відповідних репетиторів, – розповідає дівчина, – але в останній момент обрала інші предмети й відстояла свою позицію. Зараз себе ніде більше й не уявляю.

Діані подобається вчитися, говорить, що навіть не може визначити, які предмети в неї улюблені, адже всі спрямовані на розвиток навичок, необхідних у роботі журналіста. Велику роль у зацікавленні предметом відіграє викладач. Серед улюблених викладачів стипендіатки Інна Гаврилюк, Юлія Коваль, Інна Сипченко, Тетяна Ковальова, Ольга Сидоренко. Говорить, що на пари до них кожного разу приємно заходити і так само приємно з ними спілкуватися.

Зацікавленість навчанням позначається й на оцінках студентки. Діана вчиться на «відмінно». І все ж таки вважає, що для якісного опанування професії одного навчання замало:

– Мені здається, що університет – це більше про навички комунікації та можливість знаходити шляхи реалізації власного потенціалу. Університет дає основи, але знання треба вдосконалювати на різних тренінгах, школах і стажуваннях.

Тож за будь-якої нагоди Діана намагається вдосконалювати свою журналістську майстерність: пройшла стажування у рівненській агенції журналістських розслідувань «Четверта влада», публікувалася у київському виданні «Політична критика», спочатку – у рамках «Школи соціального репортажу» від ГО «Політична критика», далі – як журналіст-фрілансер, а також на умовах фрілансу співпрацювала із сумським онлайн-журналом  ЦУКР.

Надзвичайно корисною стала для дівчини участь у програмі «Державотворець 2021». Після завершення програми випускники організували власний марафон із медіаграмотності «Пандемія: як не загубитися у світі інформації», Діана відповідала за комунікацію зі спікерами, брала участь у модерації та організації заходу.

Наука

Цікава для Діани й наукова складова навчального процесу. Зараз долучена до реалізації наукового проєкту від Національного фонду досліджень України «Спеціалізована система медичного інформування та безпека особистості в умовах пандемій, криз, інших суспільних потрясінь: формування ефективної соціокомунікаційної моделі» під керівництвом доктора наук із соціальних комунікацій, доцента кафедри журналістики та філології Володимира Садівничого. Дослідження захопили Діану та стали поштовхом до написання наукової роботи  «Перший етап пандемії COVID-19 у журналістській проблематиці: місцеві реалії» у співавторстві з одногрупницею Анастасією Дєдовою. За своє дослідження дівчата вибороли диплом ІІ ступеня на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт.  

– Насправді наукові дослідження якась спонтанна авантюра, що раптово виявилася цікавою й захопливою, – зізнається Діана. – Із першого курсу вважала, що наука взагалі не для мене, і ніколи цим не займатимусь. Але склалося так, що у нас із Настею вже друге спільне дослідження й мені дуже подобається процес, хоча він і виснажливий. Перше, що я подумала, коли ми захистили наукову роботу: «Хочу ще щось дослідити». Власне, все ще попереду.

– Більше, ніж попереду, – зауважив науковий керівник Володимир Садівничий. – Усе ще лише розпочинається.

Захоплення

Навчання, робота, стажування й тренінги, наука… а що ж із вільним часом? Діана говорить, що такого явища як вільний час у неї почасти не існує. В особливо насичені дні єдине, що може собі дозволити – подивитися на ютубі мультфільми або серіал.  

І все ж є речі, які відволікають від справ та допомагають розслабитися. Дівчина полюбляє тривалі прогулянки кілометрів на 12, зустрічі з друзями, настільні ігри, а також грає на укулеле та фортепіано. Коли не було червоної карантинної зони – відвідувала спортзал. Дуже любить читати художню літературу: зараз віддає перевагу творам Ніла Геймана та Білла Уіллінгхема.

Загалом до всього, за що береться, Діана Зубар ставиться з цікавістю та захопленням. Певно в цьому і криється секрет добротного результату. Факультет ІФСК СумДУ вітає Діану з призначенням стипендії! Зичить запалу та енергії для самореалізації й досягнення нових вершин.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.