Дата публікації:
08 листопада 2020
Кількість переглядів:
950
Поділитися:

Щороку 9 листопада в Україні відзначається День української мови та писемності. Для факультету ІФСК СумДУ – це свято особливе, адже саме тут викладають дисципліни, покликані поглибити навички володіння українською мовою.

Дата святкування обрана не випадково, за православним календарем 9 листопада – день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Цього дня за традицією покладають квіти до пам’ятника Нестора Літописця, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, а також стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Із 2000 року традиції святкування доповнив Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Представники факультету ІФСК СумДУ завжди активно брали в ньому участь. І цей рік, не дивлячись на певні пандемічні обмеження, не стане винятком. Для всі охочих перевірити власну грамотність наголосимо, що цьогорічний радіодиктант дещо різнитиметься від попередніх і за формою проведення, і за формою подачі текстів. Натисніть, щоб слухати прямий ефір.

Як же ведеться українській мові на факультеті ІФСК СумДУ і як нам із нею живеться говоримо з викладачами та студентами.

Про тонкощі викладання української мови, а також її значення у професійному становленні майбутніх фахівців нам розповіла заступник завідувача кафедри журналістики та філології Ольга Сидоренко:

– У ставленні майбутніх журналістів та студентів інших спеціальностей до української мови є певні відмінності. Для переважної більшості українська – це засіб досягнення цілей навчання, демонстрації своїх професійних навичок, самопрезентації. Журналісти ж прагнуть не лише дотримуватися норм української мови та правил спілкування, а ще й виховувати повагу аудиторії до рідної мови та бажання нею говорити. Навчати студентів мови – справа цікава, а інколи й нелегка. Під час занять зазвичай стараюся розповісти щось цікаве з  історії мови та походження слів, показати яскраві моменти, які припадуть до душі та залишаться в пам’яті надовго. Людина повинна мати внутрішній потяг говорити рідною мовою, саме це є засобом її етнічної та національної самоідентифікації. Спілкування українською єднає нас в одну спільноту українців. І сьогодні, як ніколи, а може, як і завжди, нам потрібно підкреслювати власну українськість – починаючи від кожного особисто і завершуючи на державному рівні.

Факультет ІФСК СумДУ навчає українській мові не лише тих, для кого мова є рідною. Студенти з багатьох іноземних держав також штудіюють її.

Секретами того, як дається українська мова іноземцям, поділилася завідувачка кафедри мовної підготовки іноземних громадян Лариса Біденко:

– Навчати іноземців української мови насправді дуже важко, адже доводиться починати з нуля. Ми маємо підготовче відділення й англомовні групи, де вивчають українську як мову спілкування. Наші викладачі розробили спеціальні методики та підручники з різними рівнями мови. Досвід засвідчує – вивчення української легше дається студентам із арабських країн, бо вони швидко знаходять спільну мову з українцями і багато спілкуються поза межами університету. Студенти з індійських країн досить часто, почувши суржик або російську мову, перепитують у нас, якою мовою спілкуються сумчани і що це означає.

Про своє ставлення до мови, її значення у суспільному та повсякденному житті  розповіли наші студенти.

– Зі своїми друзями та батьками спілкуюся російською. Вплинуло на це, безумовно ж, місце народження – Луганська область, – ділиться студентка спеціальності «Журналістика» Валерія Барикіна. – Але коли до мене звертаються українською, намагаюся перейти на українську. Часом виходить погано, та я стараюся. Я патріотка своєї держави, і ставлення до української мови в мене позитивне. Намагаюся всіляко її популяризувати: поширюю меми, дописи, вірші рідною мовою. Говорити українською зараз модно, я б навіть сказала, трендово. Багато «тік-токів» популяризують українську мову. Я реально намагаюся вивчити українську, щоби вільно неї спілкуватись і навчити рідній мові своїх дітей.

– У повсякденному житті спілкуюся суржиком, – говорить студент спеціальності «Філологія» Валентин Мордовець. – Українською говорю лише за потреби. Загалом же ставлення до рідної мови в мене позитивне, проте не вважаю, що важливо спілкуватися літературною українською щодня.

Про моду на використання української мови говорить студент спеціальності «Психологія» Антон Митько:

– Останніми роками спілкуватися українською стало модно. Це свідчить не лише про приналежність до певної національності, а також про патріотизм. Особисто я не завжди говорю українською, все залежить від ситуації та співрозмовника. Вважаю, що в сучасному світі людина повинна вміти спілкуватися українською. Нехай не в усіх сферах життя і не завжди, але це вміння має бути. Володіння рідною мовою та її правилами – запорука успішності сучасної людини. Українська мова, насправді, мені дуже подобається, тож усіляко прагну вдосконалювати свої знання з мови.

#найкращий_факультет_галактики вітає усіх із Днем української мови та писемності й запрошує долучитися до написання радіодиктанту, що розпочнеться в понеділок, 9 листопада, о 9:00.

Карина Чорнобук, студентка групи ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.