Дата публікації:
09 листопада 2019
Кількість переглядів:
675
Поділитися:

Упродовж 4–8 листопада на факультеті ІФСК СумДУ тривав тематичний тиждень, приурочений Дню української писемності та мови. Завершили його студенти та викладачі написанням Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Розпочалось усе, як і належить, у понеділок. Низку цікавих заходів зорганізувало студентське самоврядування: конкурс на краще привітання з Днем української писемності та мови, лексичну вікторину, за умовами якої студенти, викладачі та гості університету відгадували значення слів та пояснювали запропоновані фразеологізми. Також відбувся фестиваль настільних ігор «Ігробум». За перемогу та участь у цих заходах студенти, викладачі та співробітники отримували приємні подаруночки.

Символічним завершенням святкового тижня стали написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, відкриття Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської й студентської молоді імені Тараса Шевченка та Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

В одній із найбільших університетських аудиторій зібралися всі охочі студенти й викладачі факультету ІФСК та інших структурних підрозділів СумДУ. Можна навіть про яблуко згадати – йому тут дійсно ніде було впасти.

Організатори пояснили правила, які цьогоріч трішки змінилися: на перевірку свої роботи кожен учасник надсилав особисто впродовж п’ятнадцяти хвилин після завершення на електронну скриньку Суспільного радіо UA: Українське. Онлайн-трансляція диктанту здійснювалася також UA: Першим. Текст традиційно зачитував доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, відомий мовознавець Олександр Авраменко. Власне, він його й упорядкував із урахуванням правил нового правопису.

Студентка факультету ІФСК Лейла Вишняк нам зізналася, що радіодиктант – це хороший спосіб перевірити свою грамотність:

– Спочатку не думала брати участь у написанні диктанту, але потім захотіла перевірити себе. Загалом допустилася трьох помилок. Можу похвалитися – правильно розставила всі пунктуаційні знаки. Але є ще чому вчитися.

Мабуть не можна оминути увагою того факту, що іноземні студенти теж із великим зацікавленням захотіли перевірити свої знання української мови. Так, студентка медичного факультету Одрі Авуні говорить, що трішки знає і розуміє українську, тому й прийшла:

– Вирішила написати, бо хотіла дізнатися яким буде диктант та власний результат. Багато що зі сказаного я розуміла, але не все. Участь дала мені хороший досвід.

Про важливість таких конкурсів своїми думками поділилася кандидатка філологічних наук, викладачка кафедри журналістики та філології, організаторка українськомовного тижня на факультеті ІФСК Наталія Прокопенко:

– Як би це страшно не звучало, але війна дає поштовх і для розвитку економіки, і для єднання та гуртування нації. І на шляху набуття національної ідентичності неабиякої актуальності набирають українськомовні конкурси та заходи. Вони хоч і проводяться щорічно, проте сьогодні необхідні особливо.

За свідомий вибір перевірити себе, як знавця української мови, подякувала присутнім заступник декана факультету Олена Медвідь. А також наголосила на важливості вдосконалення мовних знань.

Слово мала і студентка-журналістка, неодноразова переможниця мовно-літературних конкурсів Карина Хачатар’ян. Вона розповіла присутнім, що цього року мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка відбуватиметься водинадцяте і вона в ньому братиме участь теж водинадцяте:

– Конкурс є чудовою можливістю проявити свою творчість і креативність.

… «Хоч оцифровування й полегшує нам спілкування, проте живе слово має свою чарівну силу», – пишуть викладачі та студенти факультету ІФСК СумДУ останнє речення цьогорічного диктанту й погоджуються, що саме воно єднає «нас в українську родину».

Катерина Шестак, студентка групи ЖТ-61.

P.S. Цьогорічне написання на факультеті ІФСК СумДУ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності широко висвітлювали місцеві мас-медіа: UA:Суми; «Відікон»; СТС та ін.        

  

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.