Дата публікації:
15 травня 2020
Кількість переглядів:
666
Поділитися:

16 травня в Україні відзначають професійне свято наукових працівників – День науки. Про здобутки викладачів і дослідників факультету ІФСК СумДУ за 2019 рік мовою фактів.

За підсумками наукової роботи у 2019 році наказом ректора СумДУ за найвищі показники відзначено п’ятьох викладачів факультету – Олесю Єгорову, Юлію Козир, Андрія Лебедя, Миколу Назарова, Світлану Швачко та студентку Валентину Немеш.

У 2019 р. захищено 2 докторських та 1 кандидатську дисертацію – Ірина Жиленко, Ірина Серебрянська, Олена Бондаренко (у 2018 р. – 2 докторських і 4 кандидатських). На факультеті зараз працює 10 докторів наук та більше 60 кандидатів.

Викладачі факультету протягом року взяли участь у наукових конференціях в Австралії, Болгарії, Великій Британії, Польщі, Німеччині, Румунії, Японії та інших країнах.

За підтримки й дієвої участі Міністерства освіти і науки, Національної академії наук України, ректорату університету проведено масштабну конференцію міжнародного рівня «Між хутором і світом: культурницька місія Пантелеймона Куліша» (19–21 вересня 2019 р.).

Успішно пройшла VІІІ Всеукраїнська наукова конференція «Соціально-гуманітарні аспекти розвитку сучасного суспільства». Доповіді представили 157 учасників із закладів освіти різних рівнів із Сум, Києва, Львова, Луцька, Полтави, а також із Ірану, Китаю, Лівану, Нігерії, Танзанії, Туркменістану, Узбекистану.

Кафедра германської філології провела Х Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Перекладацькі інновації».

Кафедра журналістики готує XVІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Журналістська освіта в Україні: світові професійні стандарти».

Опубліковано 5 монографій та 10 розділів у колективних монографіях. У тому числі в тих, що належать до класифікації SENSE.

20 публікацій у високорейтингових журналах, які обліковуються базами даних Scopus та Web of Science за минулий рік.

За участі студентів за рік підготовлено 232 наукові публікації. Уперше на кафедрі мовної підготовки іноземних громадян студент із Туреччини Гьокальп Каяпинар у співавторстві з викладачем Мариною Набок опублікували підсумки наукових досліджень у фаховому виданні НАН України.

У щорічних міжнародних і всеукраїнських конференціях беруть активну участь студенти й аспіранти. Такі міжнародні проєкти, як «Work&Travel», німецькі академічні обміни DAAD, ZAV, CCUSA, AISEC також не обходяться без їхньої участі.

У 2019 р. шість кафедр факультету виконали госпдоговірної та наукової грантової тематики на суму 1 421,4 тис. грн (для порівняння: 457, тис. грн у 2016 р., 311,1 тис. грн у 2017 р., 257,9 тис. грн у 2018 р.).

Укладено контракт між Центром публічної дипломатії НАТО та Центром досліджень регіональної безпеки при СумДУ – «Інституційна підтримка Центру в проведенні досліджень безпеки регіону, а також рівень підтримки НАТО; інформаційно-консультативна підтримка дослідників, студентів та всіх, хто цікавиться темою безпеки та НАТО».

Подано заявку на участь у міжнародній грантовій програмі «Erasmus+: Модуль Жан Моне» (2020).

Успішно діють аспірантури за спеціальностями 035 Філологія – освітньо-наукова програма «Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська», 033 Філософія та 061 Журналістика. За всіма спеціальностями навчається 20 осіб.

Видається три фахові наукові журнали: «Філологічні трактати» (філологічні науки), «Образ» (соціальні комунікації), «Світогляд – Філософія – Релігія» (філософські науки).

Нинішній навчальний рік приніс три перемоги у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. Їх здобули студентки-філологи, майбутні перекладачі Валерія Рава (група ПР-62, науковий керівник Антоніна Прокопенко), Аліна Пономаренко (група ПР-62, науковий керівник Олена Назаренко), Альона Коваленко (група ПР-61, науковий керівник Олеся Єгорова); також Діана Левкович (група ПР-61, науковий керівник Ірина Кобякова) нагороджена відзнакою «За оригінальність ідеї». Загалом ІФСК – це факультет переможців.

Вітаємо студентів, аспірантів, викладачів факультету ІФСК СумДУ з Днем науки! Примножуйте здобутки, почувайтеся гідно, дійте впевнено!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.