Дата публікації:
06 лютого 2024
Кількість переглядів:
144
Поділитися:

2-3 лютого на базі кафедри психології, політології та соціокультурних технологій факультету ІФСК СумДУ відбувся перший тренінг «Вистоїмо разом: комплексна робота з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом», у межах короткострокової програми підвищення кваліфікації соціальних працівників та психологів. Учасниками заходу стали 12 представників Краснопільської та Білопільської громад.

У ролі тренерок із учасниками працювали доцент кафедри громадського здоров’я СумДУ, сертифікована тренерка в тематиці «Сексуальне насильство, пов’язане з війною: надання комплексної допомоги постраждалим» Світлана Півень і доцент кафедри психології, політології та соціокультурних технологій, Наталія Теслик.

Програма першого дня тренінгу включала 3 блоки з наступних тем:

  • Що таке сексуальне насильство пов’язане з конфліктом (СНПК), національне законодавство та міжнародні стандарти.
  • Надання допомоги особам, постраждалим від СНПК: права постраждалих осіб.
  • Надання допомоги особам, постраждалим від СНПК: ідентифікація, взаємодія суб’єктів.

Для закріплення теоретичних знань використовувалися індивідуальні та групові вправи і робота з кейсами.

Другий день тренінгу був присвячений розгляду наступних тем: соціально-психологічні, віктимологічні особливості, психологічні зміни постраждалих від СНПК, особливості комунікації із постраждалими від конфлікту, ресурсність особистості як мета соціальної сфери у подоланні наслідків травматизації.

Також, в межах тренінгу були заплановані два виступи запрошених спікерів: в перший день учасниці та учасники працювали з Валентиною Волобуєвою, заступницею директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області; у другий день – з Марією Карч, практичним психологом, волонтером психосоціальної підтримки Сумської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.

Учасники та цчасниці були надзвичайно активні, залучені, мотивовані та визначали це підвищення кваліфікації як джерело натхнення до подальшої праці, внеску в нашу спільну Перемогу та відбудову України. Щодо побажань, висловлювали необхідність формування банку ресурсів в ТГ і області в цілому, а також наявність єдиного шаблону для документування випадку СНПК.

«Короткострокова програма підвищення кваліфікації соціальних працівників та психологів у роботі з жінками, які зазнали сексуального насильства» реалізовується ГО «Можливість твого розвитку» - грантером Українського Жіночого Фонду/УЖФ у співпраці з кафедрою психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету та Департаментом соціального захисту населення Сумської ОВА в рамках проекту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом/СНПК», який УЖФ виконує в партнерстві з громадською організацією «Ла Страда – Україна» та Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.