Дата публікації:
15 квітня 2023
Кількість переглядів:
478
Поділитися:

13 квітня студенти-журналісти першого-третього курсів факультету ІФСК СумДУ відвідали Сумський окружний адміністративний суд, де поспілкувалися з його працівниками про особливості адміністративного судочинства та взаємодію суду й преси.

Завідувачка сектору правового забезпечення та взаємодії зі ЗМІ Ірина Фетісова розповіла гостям про структуру та функції Сумського окружного адміністративного суду, особливості надання інформації та взаємодії з медіа, а також провела студентам екскурсію, під час якої показала приймальню, відділ документального забезпечення (канцелярію), архів та зали судових засідань.

Далі на студентів чекала зустріч із суддею-спікером Наталією Савицькою. Вона розповіла майбутнім медійникам про судові реформи та окреслила особливості висвітлення роботи суду в медіа. Зокрема, суддя-спікер торкнулася теми фільмування й трансляції відкритих судових процесів, зазначила, що в суді є певні правила, яких мають дотримуватися учасники та відвідувачі дійства.

Цікавим та не менш корисним для студентів-журналістів стало обговорення з відповідальним працівником суду з доступу до публічної інформації та звернень громадян Максимом Воробеєм особливостей подання інформаційних запитів, термінів надання відповіді та розповсюдження отриманих відомостей.

Завершальним етапом екскурсії стало спілкування з суддею Оленою Осіповою, яка розповіла гостям про складні судові справи, особливості ведення документації, а також курйозні випадки, які інколи трапляються під час судових засідань, відповіла на запитання. Таке неформальне спілкування стало для студентів своєрідним зануренням у життя судді, концентрацією досвіду й професіоналізму. Також Олена Осіпова запросила майбутніх медійників відвідати судове засідання, щоб на власні очі побачити, як відбувається розгляд справи в судовому порядку.

– Екскурсія – це можливість дізнатися більше, як здійснюється комунікація з пресслужбою суду, які існують механізми відвідування засідань медійниками. Зокрема мою увагу привернули особливості запиту інформації у розпорядників. Зокрема, я дізналась, що можу скористатися своїм правом звернувшись до суду, якщо розпорядник протягом визначеного законом терміну не надасть інформацію за запитом», – зазначила студентка-журналістка Анна Шпурік.

– Приємно, що під час екскурсії ми почули відповіді на всі запитання, які нас цікавили, без жодних обмежень. Вдячна спікерам зустрічі за бездоганну підготовку та організацію. Зокрема запам’ятались розповіді Олени Осіпової, яка поділилась найцікавішими історіями з власного досвіду на посаді судді. Панувала приємна і легка атмосфера. Для мене, як майбутнього медійника, було дуже корисно дізнатися більше про механізм взаємодії суду з представниками медіа, – підкреслила першокурсниця Любов Сітак.

Студенти факультету ІФСК СумДУ вдячні працівникам суду за організовану зустріч, корисну інформацію та цікаву екскурсію!

Дарина Рубан, студентка групи ЖТ-21

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.