Дата публікації:
06 травня 2022
Кількість переглядів:
252
Поділитися:

3 травня розпочався фестиваль шкільних медіа та юних журналістів Сумщини «Медіасвіт веде у всесвіт». Організатор фестивалю – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, партнери заходу: Департамент освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації, громадська організація «Сумський прес-клуб» та Сумська обласна організація Національної спілки журналістів України.

Мета фестивалю – підвищення рівня медіаграмотності учнівської молоді Сумської області. Завідувач кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Володимир Садівничий зазначає: «Ми хочемо активізувати шкільні видання Сумщини, надати школярам початкові навички із журналістики. І, як підсумок, наблизити світ медіа до школярів Сумської області, а школярів наблизити до всесвіту».

У такому форматі фестиваль проводиться вперше. До цього кілька років кафедра журналістики та філології СумДУ спільно з Департаментом освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації та ГО «Сумський прес-клуб» проводила конкурс шкільних видань – газет, радіопрограм, веб-сайтів. Восени 2021 року формат вирішили змінювати. У підсумку ідеї виросли до фестивалю шкільних медіа та юних журналістів Сумщини «Медіасвіт веде у всесвіт».

Війна внесла свої корективи, однак деякі ідеї вдалося втілити в реальність. Володимир Садівничий розповідає: «Планували конкурс шкільних медіа та юних авторів, онлайн-навчання із журналістики, медіаграмотності, консультування з мовної підготовки до ЗНО. Планували спільний із усіма учасниками випуск засобу масової інформації. Заявок на участь у заході надійшло кілька десятків. Війна дещо змінила наші плани. Однак ідеї не всі завмерли. У межах фестивалю кафедрою вже проведено онлайн-уроки з медіаграмотності для школярів, їхніх батьків та вчителів шкіл. Заплановано нові».

Захід орієнтується не лише на журналістів, але й на всіх, хто хоче опанувати навички медіаграмотності. Доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, заслужена журналістка України, медіаекспертка інституту демократії ім. Пилипа Орлика та голова журі фестивалю Алла Федорина говорить, що вміння комунікувати потрібне не лише медійникам: «Правильно писати та спілкуватися у сучасному світі, на жаль, уміють не всі. Фестиваль спрямований і на набуття цих вмінь також. Наші учні зможуть отримати так званий «запас відкритості», вміння аналізувати новини та спілкуватися. Згадую, як деякі сором’язливі діти, які не мали ораторських здібностей, вчилися разом із нами і ставали іншими. Тобто це не просто журналістика, це шанс для людини реалізувати свої можливості».

Цього року в рамках фестивалю школярі створюють проєкти на тему «Все буде Україна», тож #найкращий_факультет_галактики очікує на нові креативні ідеї від юних мешканців медіасвіту.

Каріна Чорнобук, студентка групи ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.