Дата публікації:
16 грудня 2021
Кількість переглядів:
245
Поділитися:

Представники кафедри психології, політології та соціокультурних технологій факультету ІФСК СумДУ презентували результати всеукраїнського дослідження «Аналіз реформи децентралізації в Україні з точки зору гендерної рівності та підходу, заснованого на правах людини» на розширеному форумі ООН Жінки в Україні.

Учасниками форуму стали представники органів державної влади та місцевого самоврядування, міжнародних фундацій, експерти національного рівня, науковці та громадські активісти.

Дослідження виконане на замовлення офісу ООН Жінки в Україні у співпраці з Моніторинговою місією ООН з прав людини, Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Міністерством розвитку громад і територій України та Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики.

До складу дослідницької команди увійшли доцент кафедри ППСТ, керівниця Центру соціальних досліджень, член правління ГО «Інтелект Сумщини» Андріана Костенко, старша викладачка кафедри ППСТ, аналітик Центру соціальних досліджень Юлія Савельєва, завідувачка кафедри ППСТ, керівниця Координаційного центру гуманітарної політики СумДУ Ніна Світайло та провідна фахівчиня Гендерного ресурсного центру СумДУ Крістіна Сахно.

Робота над проєктом тривала майже рік. Дослідження включає гендерний аналіз нормативно-правової бази щодо децентралізації та прав людини, аналіз надання послуг жінкам і чоловікам в об’єднаних територіальних громадах, у тому числі в контексті пандемії COVID-19, та аналіз їх участі у розвитку місцевостей з точки зору гендерної рівності та підходу, заснованого на правах людини.

Під час заходу учасники обговорили основні результати дослідження, визначили подальші кроки й рекомендації з реалізації комплексного підходу щодо ліквідації дискримінації, усунення розривів у забезпеченні гендерної рівності, розширення прав і можливостей жінок у контексті реформи децентралізації.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова відзначила високий рівень дослідження, ґрунтовний аналіз і змістовні висновки, подякувала дослідницькій команді за роботу й зауважила, що сформульовані рекомендації обов’язково будуть прийняті до уваги.

Дослідження такого рівня свідчать про визнання фаховості та компетентності дослідників факультету ІФСК СумДУ а також про їхню активну участь у науковому й соціальному житті держави.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.