Дата публікації:
03 грудня 2021
Кількість переглядів:
306
Поділитися:

1 грудня на базі Інституту слов’янської філології Університету Людвіґа-Максиміліана (Німеччина), відбулася відеоконференція «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Захід присвячений Дню української мови та писемності й 30-річчю Всеукраїнського референдуму 1991 року, на якому 90,32 % громадян висловилися за незалежність України.

Міжнародна подія, що об’єднала українознавців із Німеччини, України, Австрії, Італії, Чехії, Польщі, мала почесний патронат Генерального консула України в Мюнхені Юрія Ярмілка. Головними доповідачами були Уповноважений із захисту державної мови др. Тарас Кремінь, директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти професор Василь Шуляр і наукова співробітниця Європейського університету Віадріана у Франкфурті-на-Одері др. Олеся Лазаренко.

Конференція стала гарним майданчиком для обговорення нагальних питань, пов’язаних із функціонуванням української мови як державної. Доцент кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла Ярова повідомила присутніх про напрацювання науковців СумДУ, що виконують наукове дослідження за виділеним фінансуванням «Номінативна та ідентифікаційна функції мови як механізм розвитку людини й нації в аспекті протидії маніпулятивним впливам». Уповноважений із питань захисту державної мови дуже схвально оцінив розроблені вченими пропозиції до державної і регіональної програм розвитку української мови. Він наголосив, що зараз відстоює виділення державних коштів для того, щоб такі програми були розроблені й діяли в кожній області.

Міжнародна відеоконференція відбулася на найвищому організаційному й інтелектуальному рівні завдяки зусиллям  др. Олени Новікової, яка працює в Інституті слов’янської філології УМЛ. Вона прекрасно модерувала захід, а також у своєму виступі розповіла про становлення українознавчих студій при університеті, які сягають далекого 1914 року, згадала постать визначного українського та німецького літературознавця, театрознавця, члена НТШ у Мюнхені Юрія Бойка-Блохіна, який протягом тривалого часу обіймав посаду професора в Університеті Людвіґа-Максиміліана. До слова, Алла Ярова мала честь слухати лекції професора Бойка-Блохіна, спілкуватися з непересічним науковцем і педагогом.

Конференція вкотре підтвердила – факультет ІФСК СумДУ провідний заклад по розвитку гуманітаристики в регіоні.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.