Дата публікації:
10 листопада 2021
Кількість переглядів:
266
Поділитися:

Студенти, аспіранти, викладачі та співробітники факультету ІФСК СумДУ взяли участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Захід традиційно проводиться 9 листопада, у День української писемності та мови. Цьогоріч радіодиктант святкує повноліття – вже двадцять один рік він об’єднує українців навколо державної мови.

Текст – «Слідом за пам’яттю» – належить перу відомого письменника Юрія Андруховича. Учасники загальноукраїнського флешмобу почули його в авторському виконанні.

У зв’язку з карантином ті, хто зібралися для написання радіодиктанту в аудиторії СумДУ, мали показати сертифікат про вакцинацію, а також дотримуватися інших санітарно-епідеміологічних заходів. Та навіть деякі обмеження не погіршували урочисто-святкового настрою, адже в минулому році для написання диктанту ми об’єднувалися в режимі онлайн. Традиційно участь у заході взяли й іноземні студенти, які вивчають українську мову.

У вітальному слові завідувачка кафедри мовної підготовки іноземних громадян Ольга Сидоренко побажала присутнім інтелектуального задоволення, натхнення й насолоди від диктанту. Вона закликала не боятися помилок, а налаштуватися на позитив:

– Дуже приємно, що попри перешкоди, ніщо не заважає нам відчувати національну єдність, яка сьогодні виходить за межі етнічної приналежності й простягається далеко за межі України, на всі континенти.

Завідувач кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Володимир Садівничий переконаний, що писати диктант варто, перш за все для себе особисто, щоб відчути причетність до України, а також – причетність до людей грамотних.

– Світ розвивається за спіраллю, і з часом ми вийдемо на те коло, коли вишукана грамотність знову буде в моді, цінуватиметься й шануватиметься. Бути грамотною людиною завжди краще, легше й, що найважливіше, завжди приємно, – підкреслив Володимир Садівничий. 

Написання радіодиктанту – одна з улюблених традицій і студентів факультету ІФСК СумДУ. Варто лише побачити, із яким трепетом вони щороку чекають на початок дійства, а після – активно обговорюють тексти, дискутують із приводу прочитання, радяться між собою щодо правильності написання слів. Своїми враженнями від цьогорічного радіодиктанту поділилася студентка-філологиня Дар’я Волкова:

– Написання диктанту – особливий процес єднання зі своєю державою та з рідною мовою. У тексті було багато милозвучних слів, які нагадували мені дитинство. Радію, що змогла долучитися до заходу в аудиторії університету, дякую всім організаторам за цінний і цікавий досвід.

Цьогоріч акцію написання диктанту в СумДУ університетське керівництво підтримало не лише словом, але й ділом: разом зі всіма за партою сидів і безпомилково передавав на папір диктоване перший проректор Сергій Лєонов.

#найкращий_факультет_галактики нагадує, що Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – чудова традиція, яка щороку об’єднує носіїв і знавців української мови. Та любити рідну мову, пізнавати й практикувати її варто щодня, лише так можна і радіодиктант написати без помилок, і жити без помилок.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.