Дата публікації:
08 листопада 2021
Кількість переглядів:
289
Поділитися:

Щорічно 9 листопада відзначається Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Із цим професійним святом факультет ІФСК СумДУ вітає представників спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності».

Спеціальність ця доволі молода, але поява «Менеджменту соціокультурної діяльності» серед освітніх програм СумДУ – закономірна, адже університет давно є центром соціального і культурного життя. Завідувачка кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Ніна Світайло розповідає:

– Сьогодні СумДУ є майданчиком, який об’єднує не тільки науковців і освітян, але й демонструє кращі менеджерські практики. Ми вміємо організовувати заходи, вміємо давати підтримку цим заходам, вміємо ініціювати й створювати. Також університет має велику базу практики для студентів спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності»: працює прекрасна академічна галерея та виставкові зали, є творчі колективи, ми реалізуємо низку цікавих проєктів культурного спрямування тощо. Плюс до цього потужна бібліотека, яка на сьогодні теж є складовою формування простору соціокультурної діяльності.

Важливість професії, за словами Ніни Світайло, обумовлюється тим, що постійно з’являються нові вимоги до проведення культурних заходів. Подія має запам’ятатися своєю значимістю й оригінальністю, але й мати економічну ефективність. А спеціальність «Менеджмент соціокультурної діяльності» пропонує підготовку фахівців зі знанням стратегічного менеджменту і сучасних галузей культури.

– Культура це те, що завжди супроводжує людину, є частиною її духовності, тому в мене дуже велика повага до її творців. Колегам бажаю, щоб їхня робота завжди була гідно оцінена і затребувана, а студентам – не втрачати частинку того вогню в душі й натхнення, які допомагають зігріватися та йти вперед, – зазначила Ніна Світайло.

Соціокультурна діяльність об’єднує багато різних напрямів і створює велике поле для саморозвитку й прояву талантів її працівників.  Про творчі аспекти підготовки майбутніх фахівців у галузі культури розповіла старший викладач кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Тетяна Повалій. Вона підкреслила, що особлива увага приділяється проявам креативності та оригінальності під час роботи над проєктами, а також умінню студентів реалізовувати власні ідеї.

– Працівник культури – це, насамперед, практик. Неможливо підготувати повноцінного фахівця, покладаючись лише на лекції та практичні завдання в рамках вивчення дисциплін. Ми намагаємося дати якомога повніший теоретичний матеріал, але значно більше користі приносить долучення студентів до культурного життя університету. Це і «Вечорниці», і «Соціальний ОСКАР», і щорічний кафедральний аукціон, і багато інших заходів. За такого підходу студенти швидше опановують організацію та оптимізацію роботи, – зазначила Тетяна Повалій.

Серед студентів спеціальності – оригінальні творчі особистості. Наприклад, студентка четвертого курсу Ольга Падалка більше 15 років займається народними танцями й наразі є учасницею колективу «Феєрія». За роки навчання в університеті дівчина кілька разів виступала організатором різноманітних заходів, зокрема, режисером «Вечорниць», а також брала участь у культурно-масових подіях поза університетом. У скарбничці студентки «Ukrainian  fashion week», «Ніч музеїв», «Ніч міста», молодіжна програма «Стійка Україна». Дівчина бачить роботу в сфері культури справою свого життя і переконана: щоб стати крутим спеціалістом, потрібне, перш за все, шалене бажання навчатися та пізнавати нове.

 – Можливість брати участь не лише в університетських проєктах, але й у всеукраїнських і навіть міжнародних дає цінний досвід, та головне –насолоду від студентського життя. У нас є круті колективи, влаштовуються посвяти й інші заходи, в яких ми можемо брати участь і допомагати з організацією, – розповіла Ольга.   

Студентка-другокурсниця Анастасія Москаленко говорить, що обрала напрям соціокультурної діяльності, бо сама є  творчою особистістю:

– Мені подобається розважати людей і дарувати їм радість. На жаль, через карантин ми дуже мало часу провели в університеті, але заходи, в яких встигла взяти участь, мені дуже сподобалися. Хочеться, щоб університет скоріше повернувся до звичного життя, адже стати крутим профі можна лише завдяки практиці.

Робота в галузі культури – не лише цікава й творча, вона потребує величезної відповідальності та старанності, адже культура має велике значення і для сьогодення, і для майбутніх поколінь.

Факультет ІФСК СумДУ вітає працівників культури з професійним святом і бажає нескінченного натхнення та справжнього захоплення своєю справою!

Анастасія Рижкова, студентка групи ЖТз-83-0с

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.