Дата публікації:
06 листопада 2021
Кількість переглядів:
380
Поділитися:

Щорічно в першу неділю листопада працівники соціальної сфери відзначають професійне свято, цьогоріч воно припадає на 7 листопада. День працівника соціальної сфери України – й свято факультету ІФСК СумДУ, адже «Соціальна робота» – одна з наших спеціальностей.

Фахівець соціальної роботи – професія з великої літери. Саме ці люди допомагають тим, хто опинився в складних життєвих обставинах, повертають здатність самостійно діяти за певних соціальних умов, стоять на сторожі здорового суспільства.

Професія соціального працівника – важлива та складна, потребує великого терпіння, витримки, й звісно – любові до людей. Доцент кафедри психології, політології та соціокультурних технологій, гарант освітньої програми «Соціальна робота» Олена Купенко розповідає, що є комплекс якостей, якими має володіти соцпрацівник. По-перше, знання нормативної документації. По-друге, уміння застосовувати знання в нових нестандартних ситуаціях, адже фахівець соціальної роботи кожного разу працює з новими людьми, тому не можна один раз засвоїти певний алгоритм. Важливими рисами є також сильний характер, уміння «переключатися» та знаходити баланс між роботою й власним життям.

– Сьогодні ми часто чуємо таке поняття, як «стійкість» – людини, родини, громади. Так от, одним із визначальних параметрів стійкості громади є те, наскільки вона турбується про вразливих громадян. Саме це і роблять фахівці соціальної роботи. Вони забезпечують стійкість громади, – підкреслила Олена Купенко.

Усім, хто присвятив своє життя соціальній роботі, а також майбутнім соціальним працівникам і тим, хто їх навчає, Олена Купенко побажала гармонії в житті, професійних успіхів,  дружніх стосунків у родинах і особистого щастя:

– Якщо людина щаслива і знайшла себе, вона допоможе й іншій людині подолати життєві труднощі. Тому бажаю студентам знайти себе, а тим, хто вже працює в соціальній сфері, – трішки більше уваги до їх праці з боку суспільства. Хочеться, щоб про них завжди пам’ятали й цінували!

У кожного студента спеціальності «Соціальна робота» є своя історія, яка спонукала до обрання професії. Наприклад, першокурсниця Анна Авраменко зізнається, що з дитинства любить допомагати людям. Коли дізналася, що є така професія, вирішила саме з нею пов’язати життя.

І доки першокурсники тільки розпочинають освоювати тонкощі фаху, старшокурсники знаходять шляхи для реалізації свого потенціалу, зокрема у волонтерстві.

Студентка-волонтерка Карина Глущенко розповідає, що обрала соціальну роботу, бо спеціальність дає безліч  можливостей як для самореалізації, так і для допомоги іншим:

– Ми живемо у суспільстві, де є багато позитивного й негативного. Своєю роботою хочу змінювати життя людей на краще. Наразі в планах – магістратура, а далі бачу себе у сфері соціального захисту населення або у соціальній службі.

Саморозвиток – обов’язкова складова професійної майстерності, вважає студентка Альона Лисенко. Дівчина розповідає, що навчання відкриває перед нею нові методи подолання проблем, залучає до інноваційних соціальних проєктів, а також дає можливість вивчення досвіду спеціалістів із різних країн:

– Із першого курсу ми чуємо від викладачів, що соціальний працівник потрібен всюди. Так воно і є. Після завершення навчання хочу спробувати себе у державних структурах, можливо, в адміністративному секторі, але також розглядатиму роботу на підприємствах, наприклад, у службах керування персоналом.

Кожен причетний знає – місія фахівця соціальної роботи полягає в тому, щоб допомагати кожному, хто цього потребує, і загалом змінювати світ на краще. Факультет ІФСК СумДУ вітає всіх соціальних працівників зі святом. Нехай ваше життя буде щасливим і повним, робота – помітною, а суспільство – вдячним!

Юлія Ковальова, студентка групи ЖТз-83-0с

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.