Дата публікації:
24 жовтня 2021
Кількість переглядів:
273
Поділитися:

Науковці факультету ІФСК СумДУ взяли участь у роботі конференції «Від інституалізації до впливу: розвиток аналітичних центрів у державних університетах України», що відбулася 23 жовтня на базі Конгрес-центру університету.

Організатори заходу: СумДУ, Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи, за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Метою конференції став спільний пошук можливостей для розвитку аналітичних центрів державних університетів України, а також посилення їх впливу на суспільний розвиток. Учасники заходу – представники аналітичних центрів, фондів та посольств.

У ході обговорення заступниця виконавчого директора МФ «Відродження» Інна Підлуська зазначила, що ініціатива з розвитку аналітичних центрів державних університетів в Україні є надзвичайно важливою, адже дає можливість поєднати потужність, досвід та інтелектуальну складову університетів із запитом суспільства на більш якісну академічну політику:

– Сьогодні ми бачимо, як аналітичні центри інтегруються в життя й структуру університетів, як вони набувають потужності для того, щоб працювати з донорами, бюджетними програмами, налагоджувати нові партнерства, працювати над стратегічними напрямами та надавати нові послуги, які потребують великих інтелектуальних зусиль.

Науковці СумДУ представили учасникам конференції аналітичну складову діяльності університету, яка реалізується на рівні закладу вищої освіти в цілому та, зокрема, в роботі Центру соціальних досліджень кафедри психології, політології та соціокультурних технологій факультету ІФСК СумДУ.

Наукова керівниця Центру Ніна Світайло розповіла про шлях розвитку від невеликої соціологічної лабораторії до потужного аналітичного центру. Ключовою складовою розвитку вона визначила підтримку з боку керівництва університету, а також – потужну університетську школу аналітичного підходу до планування та реалізації певних стратегій.

Про успішні практики аналітичної роботи, зокрема, для чого потрібна аналітика та хто є її основними споживачами, присутнім розповіла керівниця Центру соціальних досліджень СумДУ  Андріана Костенко.

Аналітик Центру Олена Купенко акцентувала увагу на студентоцентрованості навчання. Вона зазначила, що студенти активно залучаються до роботи Центру, що допомагає їм озброїтися інструментарієм для проведення власних аналітичних досліджень:

– Після завершення навчання наші випускники не тільки розуміють, що їх професійна діяльність має будуватися на аналітиці, але й мають необхідні навички. 

Таким чином, діяльність аналітичних центрів, що працюють на базі  факультету ІФСК СумДУ, має велике значення як для розвитку дослідницької складової роботи факультету, так і для підвищення якості та ефективності освітнього процесу. Адже окрім виконання зовнішніх проєктів, Центри сприяють активному залученню студентів до наукової роботи, формуванню в них дослідницьких компетентностей, і як результат – підвищенню конкурентоспроможності випускників на ринку праці.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.