Дата публікації:
01 жовтня 2021
Кількість переглядів:
572
Поділитися:

Що робить факультет ІФСК СумДУ найкращим у галактиці? Відповідь проста – не що, а хто: веселі й завзяті студенти, наполегливі аспіранти, доброзичливі фахівці, і звісно ж – викладачі, найкращі в усьому світі.

Щороку, завдяки наполегливій праці, мудрим порадам і настановам  професорів, доцентів, асистентів факультету десятки студентів опановують тонкощі обраної професії й стають висококваліфікованими фахівцями. Випускники розлітаються, мов пташки, забираючи із собою не лише знання й навички, отримані в аудиторіях університету, але й частинку тепла та любові, подаровану наставниками. Та є й ті, хто за роки навчання розуміє, що не хоче прощатися з рідним факультетом, хто прагне передавати знання далі – наступним поколінням ІФСКівців. Саме про тих викладачів, хто прийшов до СумДУ студентом або аспірантом, і буде наша розповідь.

Асистентка кафедри журналістики та філології Юлія Коваль отримала диплом магістра за спеціальністю «Журналістика» у СумДУ. Деякий час працювала фахівчинею деканату факультету ІФСК, викладала на кафедрі мовної підготовки іноземних громадян, була відеографкою Студентської медійної агенції «Studio 16x9», а також – навчалася в аспірантурі. Зізнається, що не може визначити, хто саме з наставників вплинув на її рішення стати викладачкою, але впевнена, що рішення було правильним: 

– Кожен викладач кафедри так чи інакше слугував мені прикладом для наслідування, від кожного почерпнула щось важливе не тільки для своєї професійної діяльності, але і, мабуть, взагалі для життя. Приємно працювати поряд із тими, від кого отримала свої знання, приємно, що і для них я тепер – колега.

Асистентка кафедри германської філології Анна Зінченко також має диплом магістра Сумського державного університету. Її спеціальність – «Переклад». Розповідає, що рішення стати викладачкою прийняла під час практики на останньому курсі, а коли при вступі до аспірантури отримала пропозицію викладати німецьку мову студентам, які були молодші за неї лише на два роки, погодилася без вагань. За роки роботи сформувала й свої секрети:

– По-перше, потрібно ретельно готуватися до занять, щоб знати трішечки більше, аніж було заплановано. По-друге, розуміти, що викладання будь-якої дисципліни – робота з особистостями. Так-так, не просто з людьми, а саме з особистостями. Про це варто пам’ятати і коли в авдиторії 15 студентів, і коли 150. Важко? Але хто говорить, що давати освіту вищого рівня легко?

Іще одна випускниця спеціальності «Переклад» – асистентка кафедри іноземних мов Катерина Вашист. Зізнається, що викладати мріяла з дитинства. Тоді ж з’явилася і любов до іноземних мов, спочатку – англійської, а згодом і німецької. У своїй роботі найбільше цінує спілкування зі студентами:

– Мені подобається сам процес навчання, те, що студенти дізнаються щось нове. Якщо говорити про глобальну мету, впевнена, світ стане кращим через навчання та освіту.

Доцент кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Андрій Синах також навчався в СумДУ, але вже в аспірантурі, за спеціальністю «Філософська антропологія, філософія культури». На запитання, чому обрав саме філософію, відповідає:

– Можна сказати, що вона сама обрала мене. На той час я, хоча й працював у школі, ще не пов’язував своє життя з викладанням. Але коли почув від знайомої про конкурс до аспірантури на спеціальність «Філософія», вирішив: якщо і займатися наукою, то царицею серед наук.

Ще зовсім нещодавно асистентка кафедри мовної підготовки іноземних громадян Станіслава Зайцева також була аспіранткою. Навчалася на кафедрі журналістики та філології, працювала в науково-дослідній частині, а її загальний стаж роботи в університеті складає 14 років. Розповідає, що за цей час знайшла багато друзів, учителів і прикладів для наслідування:

– Дуже рада, що вони є в моєму житті, я дуже їх люблю, ціную й поважаю! Кожен із них посідає особливе місце в моєму серці. Вони всі різні, але їх об'єднує те, що на певних етапах мого життя саме ці люди мене надихали, підтримували, підштовхнули йти далі. Моя щира подяка їм! Можу сказати, що саме в стінах СумДУ я відбулась як особистість.

Свою роботу Станіслава Зайцева любить понад усе та вважає, що найбільше щастя в житті – займатися улюбленою справою:

– Коли прокидаєшся зранку й прагнеш іти на роботу, коли стоїш в аудиторії й відчуваєш, що твоя робота потрібна, у такі моменти хочеться віддати все й навчити всьому! І справа тут не в оцінках, а в тому, що повертається набагато більше, щось таке, чого не можна побачити, а лише відчути. Воно заповнює тебе зсередини невидимим світлом! Лише з такими почуттями треба обирати професію викладача!

Факультет ІФСК СумДУ вітає усіх освітян зі святом! Щиро дякуємо вам за професійність, терпіння та мотивацію. Ваші знання – безцінний скарб, а ваша наполеглива праця – неоціненний внесок у майбутнє кожного здобувача! Хай ваша робота буде легкою та приємною, сповненою любові та вдячності! 

Анастасія Сабчук, Жанна Мартищенко, студентки групи ЖТ–11

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.