Дата публікації:
23 вересня 2021
Кількість переглядів:
399
Поділитися:

22 вересня відбулося засідання Наукової ради факультету ІФСК СумДУ. На засіданні розглянуті питання, що стосуються діяльності Центру соціальних досліджень СумДУ, виконання перспективного плану розвитку за науковим напрямом «Гуманітарні науки та мистецтво», участі в НДР молодих учених та за основним конкурсом.

Зокрема, керівниця Центру соціальних досліджень СумДУ Андріана Костенко доповіла про стан та перспективи розвитку Центру до 2024 року. Наголошено на стратегічних цілях роботи: розвиток і підвищенні рівня впливовості аналітичних продуктів на управлінські рішення (на місцевому та національному рівнях), вдосконалення плану розвитку матеріально-технічної бази, розроблення комунікативної стратегії з налагодження міжкафедральних зв’язків в університеті, зміцненні кадрового потенціалу.

За результатами роботи Центру соціальних досліджень у 2021 році видано монографію та опубліковано вісім статей у журналах, що індексуються БД Scopus та Web of Science. Вперше в навчальному центрі, як зазначила доповідачка, створено наглядову раду, до складу якої увійшли представники Сумського державного університету, місцевого самоврядування та міжнародних організацій.

 Володимир Садівничий, як керівник теми «Номінативна та ідентифікаційна функції державної мови як механізм розвитку людини й нації в аспекті протидії маніпулятивним впливам» за науковим напрямом «Гуманітарні науки та мистецтво», вказав на основні етапи дослідження, що вдалося реалізувати відповідно до календарного плану виконання завдань.

Доповідач підкреслив, що виконавці теми працюють над матеріалами статей у фахові видання України, а також вже підготували статтю у зарубіжне видання, що індексується БД Scopus. Крім підготовки друкованих матеріалів, науковці взяли участь у роботі міжнародної четвертої національної конференції National Media Talk.

– Тривають емпіричні дослідження. У першу чергу – моніторинг медіатекстів. Вони вивчаються і щодо використання запозичень із різних мов, і щодо маніпулятивного впливу на реципієнтів. Зараз моніторяться медіа Сумської та Луганської областей. Далі буде Донецька та Чернігівська. Також запланований Харків, і таким чином ми охопимо всі регіони, прописані в технічному завданні, – зауважив Володимир Садівничий.

На засіданні обговорено та подано пропозиції щодо залучення студентів, магістрантів, аспірантів до виконання науково-дослідних робіт у межах цієї теми. Насамперед, це стосується участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт,  міжнародних конференціях, у тому числі й тих, що проводяться на факультеті та кафедрах.

Голова Наукової ради факультету ІФСК СумДУ Олена Сушкова вказала на готовність проєктних груп до участі в НДР молодих учених та за основним конкурсом.

Наукова діяльність на факультеті ІФСК СумДУ в пріоритеті, що підтверджують як реалізовані проєкти, так і заплановані.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.