Дата публікації:
05 червня 2021
Кількість переглядів:
727
Поділитися:

День журналіста України – свято працівників медійної галузі, що  традиційно відзначається 6 червня. Представники факультету ІФСК СумДУ також шанують це свято, адже саме тут тонкощам ремесла навчаються майбутні акули пера.

Робота журналіста складна та часом небезпечна, але дуже цікава. Серед наших випускників і студентів – працівники регіональних та всеукраїнських телеканалів, газет, інтернет-порталів, інформаційних агенцій та прес-служб. Після завершення навчання шляхи молодих медійників часто розходяться – хтось залишається в рідному місті, а хтось прямує за мрією до столиці, та всі вони з повагою й теплотою відгукуються про рідний факультет, який допоміг знайти себе та сприяв професійному становленню.

Ксенія Середа закінчила навчання в СумДУ за спеціальністю «Журналістика» у 2015 році. Зараз дівчина працює кореспонденткою телеканалу «Україна». Говорить, що любить свою роботу, хоча часом буває доволі складно:

  – Ніколи не шкодувала, що обрала таку професію. Звичайно, буває і холодно на зйомках, і їсти хочеться, і оператор бісить… Але всі професії мають свої труднощі, а журналістика – це цікаво та престижно. Знайомі довго не вірили нам із сестрою, що дівчата з «провінції» без грошей і зв'язків можуть вибитися в Київ на топ-канал, та ми все ж змогли. Все завдяки гарній освіті, адже наша альма-матер – це якісна база, трамплін.

У роботі журналіста головне – не здаватися та йди до своєї мети, тоді з’явиться омріяний результат. Випускники кафедри журналістики та філології – яскравий приклад правдивості цієї тези. Зокрема, випускниця 2009 року Юлія Гайдіна пройшла безліч професійних випробувань до того, як почала працювати оглядачем інформагентства «Укрінформ».

– Ще за часів студентства я працювала в інтернет-газеті «Сотня», - розповідає Юлія Гайдіна. – Поєднувати навчання із роботою було складно, але мені хотілося все встигнути. Далі працювала координатором Сумського обласного прес-клубу, за що дуже вдячна Аллі Федорині. У моїх кар’єрних журналістських сходинках також значаться газета «Благовіст», робота у прес-службі фонду «Благовіст – з Добром та Надією» та газета «Закон і бізнес» – вже в Києві. Для того, щоб знайти себе у житті та стати гарним журналістом, не треба боятися. Варто надсилати резюме на омріяні вакансії, пробувати себе у різних виданнях. Навіть якщо ви вважаєте, що не маєте шансів, спробувати точно варто.

Нинішні студенти-медійники також роблять перші кроки в професію та вже з власного досвіду дізнаються про те, що означає бути журналістом. Наприклад, третьокурсниця Валерія Барикіна працює на телеканалі «Відікон». Дівчина розповідає, що діяльність журналіста-початківця складна тим, що потрібно відразу проявити себе. Але справжня майстерність приходить із досвідом:

– Ти поступово вчишся слідкувати за часом зйомки, починаєш завчасно розписувати в голові сюжети. Для телевізійника дуже важливим є вміння  відчувати структуру сюжету, щоб все було логічно. Труднощі є, як і в усіх професіях, тож важлива якість для журналіста – стресостійкість. Із нагоди свята хочу побажати майбутнім медійникам залишатися людиною в будь-яких ситуаціях та завжди пам'ятати стандарти журналістики.

Серед особливостей роботи журналіста-початківця студентка-четверокурсниця Анна Кучеренко відзначає необхідність прилаштовуватися до правил певного медіа. Уже півтора року дівчина поєднує навчання із роботою в онлайн-виданні «Traktorist.ua». Своїм досвідом ділиться і з нами:

– У кожному виданні є свої правила та система роботи, яких треба дотримуватися. Спершу мені було складно підлаштуватися, але зараз вже звикла, і робота приносить задоволення. Поєднання навчання із практикою допомагає краще розуміти особливості професії, я вже чітко бачу власний прогрес. Усім журналістам хочу побажати бути відданим своїй професії та завжди залишатися на позитиві.

#найкращий_факультет_галактики вітає усіх працівників медійної галузі з професійним святом. Хай ваші тексти будуть актуальними, сюжети цікавими, а співрозмовники – доброзичливими, хай робота приносить задоволення, сповнює енергією та натхненням.

Каріна Чорнобук, студентка групи ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.