Дата публікації:
14 березня 2021
Кількість переглядів:
652
Поділитися:

Факультет ІФСК СумДУ святкує День народження. Ще доволі молодий, але надзвичайно амбітний #найкращий_факультет_галактики 21 рік об’єднує потужну команду креативних студентів та досвідчених викладачів. Та є в цій команді невеличке осердя, про яке не завжди згадують, але без якого неможливо уявити роботу факультету. Це – деканат. Саме туди ми завітали напередодні свята. 

Стрілка годинника перетинає позначку 08:15. На тлі жіночих голосів приглушено свистить чайник. Хвилина-дві, й кабінет поступово наповнюється терпким ароматом кави. Та не встигає філіжанка з напоєм опинитися в руках своєї господині, як лунають перші дзвінки від діловито заклопотаних студентів і викладачів. Розпочинається новий робочий день працівниць деканату #найкращого_факультету_галактики.

Ольга Кобзар працює фахівчинею деканату вже вісім років. На плечі жінки покладено складання розкладу, матеріальна відповідальність за обладнання та устаткування.

Про студентів відгукується тепло, відзначає їх активність та ентузіазм.  Припускає, що такими темпами за кілька років факультет перетвориться на окремий інститут.

–  Раніше ми так кайфували влітку, коли студенти йшли на канікули. Тиша, ліфти не працюють… Одна згадка про вересень і початок цього вуликоподібного гудіння могли нажахати, –  зізнається жінка. – Зараз, у період пандемії, усе змінилося. Тепер із нетерпінням чекаємо наших студентів, ними організовуваних заходів, випускних вечорів.

Своєю любов’ю до роботи в деканаті поділилася й Світлана Кищик, яка працює тут вісімнадцять років. Наразі Світлана Миколаївна обіймає посади провідної фахівчині деканату та операторки Єдиної державної бази освіти. До її обов’язків входять підготовка списків студентів до випуску, додатків до дипломів, дисциплін за вибором, а також робота технічного секретаря приймальної комісії  та ще багато іншого.

–  Мені подобається місце роботи, подобається спілкування, – розповідає Світлана Кищик, – та й узагалі – цей ритм життя. То випуск, то «запуск», і так по колу. Студенти молоді, то й ми з ними молодіємо.

На її думку, наш навчальний контингент не тільки розумний, але й дуже талановитий. Танці, співи, участь у різноманітних конкурсах та концертах, – все це не раз засвідчувало завзятість студентів.

–  Поганого й казати нічого не хочеться. Та й у деканаті все, як у кабінеті лікаря, – жартує жінка, – будь-які проблеми та незгоди залишаються поміж нами й тими, хто звертається за допомогою.

Отож, коли студенти – це серце факультету, то деканат – мозок. Мозок із неабияким розумом та незаангажованими очима, адже повз нього не проходить жодна важлива справа.

Однією зі складових відповідальності деканату є «успішність». Такий обов’язок взяла на себе провідна фахівчиня Наталія Мартиненко, яка працює тут із дня заснування факультету. «Відрахувати», «зарахувати», «подовжити» – три основні дієслова, що найточніше описують її роботу.

– Ми з колежанками спостерегли таку тенденцію: якщо студент один раз звернувся до когось із нас, він і надалі продовжуватиме цю «співпрацю» протягом навчальних років, – ділиться секретами пані Наталія.

Розмову про стосунки зі студентством доповнює Ольга Кобзар:

– Знаєте, це завжди приємно, коли студенти вітаються в місті. Переважна більшість студентів без уваги нас не залишають.

– А з більшістю відмінників ми навіть і не знайомі, – усміхаючись підхоплює розмову Наталія Мартиненко. – Бачимо їх на випускних і постійно дивуємось, невже це наші студенти.

Фахівчиню деканату Лілію Дяговченко важко чимось здивувати: свого часу вона також сиділа на одній лаві зі студентами факультету ІФСК, а зараз поєднує роботу з навчанням в аспірантурі. Найчастіше від студентів чує фразу: «А чому мені не прийшла стипендія?», адже специфіка її роботи полягає в облікові та супроводі студентів пільгових категорій.

– У мене факультет асоціюється зі стабільністю та впевненістю в завтрашньому дні, – запевняє Лілія. – Що сказати про студентів? Молоді, креативні, безтурботні, дещо безвідповідальні – такі вони, здобувачі вищої освіти #найкращого_факультету_галактики.

Із неабияким захопленням розповідає про студентів фахівчиня деканату Інна Коржова. Для контингенту кожної кафедри має окрему характеристику, засновану на власних спостереженнях:

– Студенти кафедри журналістики та філології відрізняються комунікабельністю, допитливістю, мобільністю, здатністю долати перешкоди. Величезним потенціалом, консервативністю, прагматичністю та рішучістю наділені наші перекладачі, а от студенти кафедри психології, політології та соціокультурних технологій найбільш наполегливі в навчанні, а ще енергійні, темпераментні, відкриті до спілкування.

На відміну від своїх колежанок, ранок пані Інна розпочинає не з кави, а з поливання квітів. Каже, орхідеї особливо люблять увагу. До обов’язків фахівчині входять перевірка пошти, конспектування інформації для декана, прийом відвідувачів, складання розкладу. Сам факультет вона порівнює з дружньою, великою родиною, а свою роботу – з тимчасовим батьківством.

Саме цим, неабиякою згуртованістю, факультет ІФСК СумДУ відрізняється з-поміж інших.

Із нагоди 21 дня народження щиро вітаємо студентів, викладачів та всіх працівників і працівниць, без яких навчальний процес не був би таким злагодженим і комфортним. Бажаємо не втрачати родинної теплоти, продовжувати робити нові звершення та дійсно відповідати номену #найкращий_факультет_галактики!

Дєдова Анастасія, студентка групи ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.