Дата публікації:
14 березня 2021
Кількість переглядів:
355
Поділитися:

12 березня відбулося нагородження переможців традиційного конкурсу віршів та художнього перекладу «Alter Ego», який проводить кафедра германської філології факультету ІФСК СумДУ.

Цьогоріч церемонія проходила в режимі онлайн, але це не зменшило важливість події, яку щороку з нетерпінням чекають юні поети й перекладачі зі всієї України.

Учасників і переможців привітала завідувачка кафедри германської філології, професорка Ірина Кобякова. Підкресливши важливість перекладацької справи в сучасному світі, вона зазначила:

– Перекладач є посередником не тільки між двома мовами, але й двома культурами. І саме від багатства тезаурусу перекладача залежить розуміння певної культури.

Про особливості поезії учасникам конкурсу розповів старший викладач кафедри журналістики та філології, поет, перекладач, член Національної спілки письменників України Василь Чубур:

–  Поезія є перекладом внутрішнього світу автора з його генотипової мови на фенотипову. Тож поезія – це особлива мова. З одного боку, ви надзвичайно щасливі люди, оскільки працюєте зі словом, з іншого – на вас покладається велика відповідальність.

Переможців традиційно визначали в чотирьох номінаціях: вірші українською мовою, художні переклади з англійської мови, художні переклади з німецької мови, вірші англійською / німецькою мовами.

За словами голови оргкомітету конкурсу, кандидата філологічних наук, доцента кафедри германської філології Олени Ємельянової, у цьому році визначити переможців було надзвичайно складно, адже всі роботи творчі та дуже цікаві.

– Особливо приємно, що все більшу цікавість до конкурсу поряд зі студентами виявляє учнівська молодь, – зауважила Олена Ємельянова. 

Також на церемонії оголосили розподіл призових місць.

Вірші українською мовою:

І місце – Юлія Чімирис (Сумський державний університет),

ІІ місце – Руслана Ященко (Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка),

ІІІ місце – Олександра Сальникова (Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка).

Переклади з німецької мови:

І місце – Ольга Гончарова (Сумський державний університет),

ІІ місце – Альона Коваленко (Сумський державний університет),

ІІІ місце – Олександра Кучерук (Сумський державний університет).

Переклади з англійської мови:

І місце – Дар’я Кондратенко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка),

ІІ місце – Дар’я Іванова (Сумський державний університет),

ІІІ місце – Аріана Назаренко (Сенчанський Будинок дитячої та юнацької творчості, Полтавська область).

Власні вірші англійською та німецькою мовами:

І місце – Дар’я Іванова (Сумський державний університет),

ІІ місце – Іван Степаненко (Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка),

ІІІ місце – Кароліна Саламашенко (Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка).

Про важливість поезії та перекладу в їхньому житті жваво говорили й учасники. Зокрема переможниця в номінації «Вірші українською мовою» Юлія Чімирис, яка бере участь у конкурсі вже втретє, зазначила:

– Для мене конкурс «Alter Ego» – це завжди можливість відкрити щось нове та пізнати себе.

#найкращий_факультет_галактики вітає переможців конкурсу та бажає усім, хто має потяг до творчості, реалізації своїх здібностей, натхнення й цікавих тем.

До зустрічі через рік! Чекаємо!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.