Дата публікації:
10 листопада 2020
Кількість переглядів:
662
Поділитися:

Студенти, аспіранти, викладачі та співробітники факультету ІФСК СумДУ активно підтримують традицію написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Щороку Всеукраїнський радіодиктант єднає сотні тисяч людей із України та з-за кордону. Але 9 листопада 2020 року захід став дійсно унікальним та надзвичайно значимим для всіх українців, адже за умов карантинних обмежень ми маємо просторову  віддаленість один від одного.

Текст диктанту належить письменникові та видавцеві Івану Малковичу, а начитувала відома актриса Римма Зюбіна. Називався він «Виклики книжкової ери». Автор написав про ймовірне витіснення паперових книг електронними, при цьому зазначивши, що ера електронної книжки – це не страшно, адже «…головне – читати! І не так важливо, з яких носіїв, бо книжки – це знання й емоції, які, на відміну від щоденного потоку інформації, залишаються з нами надовго».

Представники факультету ІФСК завжди беруть участь у написанні радіодиктанту. Оскільки цього разу карантин не дозволив нам зібратися в стінах університету, студенти писали диктант онлайн-групами, разом зі своїми кураторами. Аспіранти, викладачі та співробітники також об’єднувалися за допомогою онлайн-технологій, або ж писали самостійно. Із-поміж тих, хто долучився до заходу, спостерігаємо як досвідчених учасників, так і дебютантів. 

– Участь у «національному флешмобі», – зазначила старший викладач кафедри германської філології Владислава Куліш, – на мою думку, це прекрасна нагода не тільки перевірити свою грамотність, але й продемонструвати, що ми, українці, пишаємося нашою мовою. В умовах карантину та дистанційного навчання, коли більшість навчального та пізнавального матеріалу опановуємо самостійно, дуже важливо не втратити відчуття єдності та приналежності до спільної справи. І це чудово, що такою спільною справою, що згуртувала всіх українців, стало написання радіодиктанту.

Думками з приводу традиційної участі в заході поділився аспірант кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Іван Бондаренко:

– Для мене Всеукраїнський радіодиктант національної єдності не просто можливість перевірити свої знання з рідної мови. Це добра та корисна всенародна традиція, що дозволяє приєднатися до масштабного флешмобу навіть не виходячи з дому, відчути себе частиною чогось великого. Це єдність, якої нам так не вистачає останнім часом.

Для першокурсниці спеціальності «Журналістика» Марії Рашевської написання радіодиктанту стало новим досвідом. Дівчина не приховує емоцій:

– Уперше писала диктант національної єдності й дуже тішуся, що це відбулося саме на першому курсі. Дуже хвилювалася, навіть не могла пояснити собі чому. При цьому абсолютно впевнена, що відпрацювала добре. З нетерпінням чекатиму результатів.

Перевірити власний результат учасники зможуть вже 11 листопада – об 11:00 на сайті UA: Українське радіо оприлюднять текст диктанту.

#найкращий_факультет_галактики підтримує національну традицію святкування Дня української писемності та мови й не сумнівається, що наші студенти, аспіранти, співробітники та викладачі впоралися із завданням якнайкраще.

Катерина Шестак, студентка групи ЖТ.м–01

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.