Дата публікації:
13 жовтня 2020
Кількість переглядів:
685
Поділитися:

Уже п’ятий рік поспіль 14 жовтня поряд із іншими знаковими подіями відзначається День захисника України. Цей день обраний невипадково, адже існує історична козацька традиція вшанування українського війська на Покрову. Крім того, цей день офіційно вважається датою створення Української повстанської Армії.

#найкращий_факультет_галактики також не залишився осторонь свята, тим більш, для декого з наших студентів та випускників воно є професійним.

Про свій шлях до Збройних Сил України розповіла випускниця спеціальності «Журналістика», військовослужбовець Військово-Морських Сил ЗС України Анастасія Хлань (Кобзар).

Одними з основних причин, що підштовхнули дівчину взяти на себе військовий обов’язок, стали події березня 2014 року, а саме – анексія Криму. До цього Анастасія навіть не планувала змінювати роботу – на той час уже 5 років працювала на радіо.

Про свій вибір зовсім не шкодує. Каже, що труднощі були лише на початку:

– Важкувато перелаштувати внутрішнє «я» на військове життя: шикування, жорстока ієрархічність системи, підпорядкованість Статуту.

Посада, яку обійняла наша випускниця в армії, пов’язана з інформацією. Зізнається, що саме підвалини, закладені на факультеті ІФСК СумДУ, допомогли швидко та якісно опанувати нову роботу. Також розповідає, що жінкою в ЗСУ зараз нікого не здивуєш – за 7 років війни багато людей залишили цивільні професії й одягли однострої. Загалом у Збройних Силах жінкам дозволяють освоювати донедавна заборонені професії: гранатометник, розвідник, кулеметник тощо.

–  Немає ніякого «особливого» ставлення, – підкреслює Анастасія. – Є завдання – є виконавець. І є одна велика мета для всіх – мир та єдина Україна.

Магістрант спеціальності «Філологія» Євгеній Легкобит прийшов до факультету ІФСК вже після служби в армії. Каже, що мав досить гарне підґрунтя у військовій справі, адже батько й дідусі очолювали підрозділи в силових структурах. До того ж, один із дідусів був старшиною повітряно-десантних військ, тож хлопець ще з дитинства відчув, що таке військове виховання.  

Спочатку Євгеній служив у стрілецькій роті з конвоювання, охорони та екстрадиції підсудних. Робота ця була нелегка та вимагала великої відповідальності. Потім розпочався Майдан і військову частину, де служив хлопець, залучили до тих подій. Наприкінці служби сталася окупація Криму…

Незважаючи на всі складні часи, хлопець не шкодує, що пішов до армії:

– Знаєте, спогадів дуже багато, і звертатися до подробиць важко. А деякі речі взагалі не хочеться згадувати. Та вдячний тим людям, із якими ми нога в ногу долали труднощі. Для нас це була не прісна їжа в столовій чи старі матраци в казармах, не нічні навчання, а дещо значно глибше...

Піти шляхом батька та продовжити військову династію вирішила студентка спеціальності «Філологія» Анастасія Капустіна. Навчаючись в університеті, дівчина вступила до військової кафедри. Переконана, що це гарна можливість отримати дві освіти одночасно. Своє життя й надалі планує пов’язати з військовою справою, а саме – бути військовим перекладачем.

 14 жовтня студентка вітає всіх із Днем захисника України:

– У першу чергу бажаю всім захисникам сил, міцного здоров’я та витримки. А головне – нехай всі, хто оберігає наш спокій, повертаються додому живими.

Про своє рішення вступати на кафедру військової підготовки СумДУ розповіла й студентка спеціальності «Журналістика» Діана Зубар:

– Воєнка – щось із ґатунку раптового «хочу», яке виношувала ще з першого курсу, та не наважувалася вирішити. А коли до нас прийшли з військової кафедри з оголошенням про набір студентів, я вже остаточно знала, що хочу там бути.

Студентка розглядає навчання на військовій кафедрі як доповнення до основної професії. Каже, що надалі можна буде працювати військовим кореспондентом, або взагалі – в пресслужбі владної структури: варіантів для поєднання багато. Зараз же дівчина поступово освоює теорію військової справи та з нетерпінням чекає на практичні заняття.

Своїм ставленням до важливості військової підготовки поділився студент спеціальності «Філологія» Михайло Ворфоломеєв. Зізнається, що зацікавленість військовою тематикою з’явилася ще в дитинстві. Своє захоплення хлопець взяв із собою в доросле життя, тому й вступив на кафедру військової підготовки СумДУ.

– Для когось це кар’єра, а для інших – досвід, – говорить студент. – Ми живемо в дуже нелегкий час, тому знання й навички військової справи, на мою думку, є важливим пунктом для кожного чоловіка. Якщо справа й не торкається професії, існує воєнний обов’язок перед державою.

Із нагоди свята Михайло від щирого серця вітає всіх, хто боронить нашу країну на Сході. Бажає миру, добра та усмішок у кожній оселі.

Факультет ІФСК СумДУ також приєднується до привітань. Нехай вогник надії ніколи не згасає в наших серцях, а над країною завжди панує мирне небо!

Анастасія Дєдова, студентка групи ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.