Дата публікації:
22 червня 2020
Кількість переглядів:
887
Поділитися:

На засіданні Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти прийнято рішення про надання бакалаврській освітній програмі «Психологія» факультету ІФСК акредитації за рівнем «А» – зразкової. Загалом це перша зразкова в СумДУ.

Рівень акредитації «A» передбачає, що освітня програма та освітня діяльність за нею перш за все мають інноваційний/взірцевий характер.

Серед елементів, що вирізняють нашу «Психологію», експерти відзначили багаторівневу систему забезпечення освіти, міжнародну діяльність, активне залучення практиків до формування освітньої діяльності, можливість вільного вибору дисциплін студентами, зручність і своєчасність системи інформування учасників освітнього процесу та розвиненість інфраструктури для наукової роботи. Особливістю акредитованої освітньої програми є наближення умов навчання до виробництва та залучення студентів до різноманітних проєктів практичного спрямування.

– Здобуття зразкової акредитації – результат командної роботи. Кожен викладач кафедри і студент зробив свій внесок у програму, – розповідає завідувачка кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Ніна Світайло. – Ми маємо справу з аспектами, що практично не застосовуються в українській психології, адже більшість із них лише починають формуватися: медична, спортивна, економічна, юридична психологія тощо. Саме це й схвалила комісія Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Наша кафедра готує студентів не лише як теоретиків, але й як практиків, котрі згодом зможуть стати фахівцями своєї справи. Вже на першому курсі кожен студент має певні напрацювання: проведення тренінгів та діагностики, написання наукових статей. Протягом чотирьох років навчання студенти постійно удосконалюють свої навички.

– Ми, викладачі, разом зі студентами доклали чималих зусиль до отримання такої акредитації. Багато працювали над багатогранністю програми, тож результат був очікуваним, – зазначає доцент кафедри, гарант ОП «Психологія» Тетяна Іванова. – Наша програма відповідає міжнародним стандартам, спрямована на практичні уміння студентів. Тісно співпрацюючи з університетами Сполучених Штатів Америки та Великобританії, виявили значну схожість наших програм щодо професійних підходів у навчанні. Так, зокрема, уже з третього курсу майбутні психологи факультету ІФСК СумДУ починають працювати за спеціальністю, їдуть за кордон, де проходять апробацію своїх умінь.

Враженнями від навчання поділились і студенти.  

– Коли вступила до СумДУ на психологію, дуже нервувала, адже спеціальність не з легких, – розповідає студентка 2 курсу Поліна Моісеєнко. – Однак не пошкодувала. Тут дуже талановиті викладачі, котрі дають ґрунтовні знання та вміють знаходити підхід до будь-якого студента. Практичних занять у нас більше, ніж лекцій, що, на мою думку, є логічним, адже на практиці матеріал засвоюється краще. Уже з першого курсу кожен із нас практикувався у проведенні тренінгів, випробуванні різних психологічних методик. Навіть під час карантину онлайн-пари були дуже пізнавальними.

– Навчальна програма спеціальності «Психологія» дійсно є ефективною, адже це не просто «суха» теорія, а практика з елементами дуальної освіти, – висловлюється студентка 4 курсу Богдана Костюк. – У період навчання раз на тиждень ми відвідували різні місця практики, такі як дитячі центри та реабілітаційні, політичні партії й різні установи, де є місце психологові. Дуже приємно усвідомлювати, що програму, за якою я навчалася, гідно оцінили.

Наразі в СумДУ Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти акредитовано 9 освітніх програм. #найкращий_факультет_галактики пишається високими досягненнями своїх викладачів і студентів, а також запрошує абітурієнтів приєднуватися до нашої активної університетської родини.

Каріна Чорнобук, студентка групи ЖТ-82

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.