Дата публікації:
28 травня 2020
Кількість переглядів:
551
Поділитися:

27 травня студенти факультету ІФСК СумДУ спеціальності 061 «Журналістика» захистили кваліфікаційні роботи і здобули кваліфікацію бакалавра журналістики освітньої програми «Реклама і зв’язки з громадськістю».

 Із початку березня 2020 року, коли навчання переведено у формат дистанційної освіти з метою запобігання поширення коронавірусу COVID-19, на кафедрі журналістики та філології СумДУ змінили способи й методи академічної взаємодії. Відтоді навчальний процес став іще більш технологізованим. Для спілкування зі студентами  викладачі задіяли різноманітні онлайн-сервіси і web-платформи віддаленого навчання. Зрозуміло, що й кваліфікаційні роботи студенти також захищали з використанням дистанційних технологій, а саме в режимі відеоконференції. Це було вперше як для них, так і для викладацького складу.

Спочатку здавалося, що незручності неминучі, адже подібного досвіду  ніхто не мав. Студентам довелося спілкуватись із членами екзаменаційної комісії, керівниками, рецензентами та зі своїми одногрупниками в умовах реального часу, проте «через екран монітора». Крім того, могли статися й технічні неполадки: відсутність інтернет-зв’язку, проблеми зі звуком чи відео. І попри традиційне «перший млинець нанівець», захід пройшов на належному рівні ­– і технічному, і методичному, та й емоційному. Студенти, не даремно ж майбутні піарники та рекламісти, напрочуд упевнено й переконливо представили результати робіт і відповіли на запитання. Технічні можливості, що існують у кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ дозволили їм подати презентації, бачити та спілкуватися з усіма членами комісії, і що найголовніше – відчути себе справжніми медійниками.

– Для нас це був цікавий досвід, – поділилася враженнями Валентина Немеш. – Спочатку всі ми хвилювалися: а раптом презентація не ввімкнеться?, а якщо інтернету не буде? Проте все пройшло добре. Ми змогли гідно представити роботи. А гарні оцінки підтвердили: і в умовах онлайн-навчання ми змогли продемонструвати якість. Наші керівники завжди були на зв’язку, завжди допомагали та відгукувались. Після захисту враження приємні, але дуже хотілось би побачити всіх наживо – і одногрупників, і викладачів. Спілкування замало.

– Дистанційне навчання жодним чином не вплинуло на якість кваліфікаційних робіт (хоча певні побоювання спочатку й були). Результати цього року, здається, навіть перевищили попередні. Адже ми зі студентами, з кожним індивідуально, працювали практично в режимі «18/7». А інколи й до 22 доходило. Це набагато ефективніше, ніж призначати консультації в аудиторії: доки працюєш із одним студентом, ще п’ять знаходиться в режимі підвисання. Тож формат дистанційного навчання, зокрема в плані підготовки кваліфікаційних робіт, виправдав себе на всі сто, – прокоментувала ситуацію доцент Світлана Воропай.

Кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ ще в докарантинний період мала досвід проведення підсумкових атестаційних захистів у режимі онлайн, зокрема зі студентами дистанційної форми навчання. В окремих випадках, з поважних причин і, звичайно, з дотриманням відповідних положень нормативної бази, студентам дозволялося не приїжджати для атестаційного іспиту та захисту кваліфікаційної роботи, а працювати у форматі відеозв’язку. Тому захист у режимі онлайн не став великою несподіванкою. Лише досвіду додав.

– Сучасне технічне забезпечення кафедри, висококваліфіковані ІТ-спеціалісти, професіоналізм викладачів, підкріплений досвідом дистанційного навчання, дозволили на високому рівні організувати й провести захист кваліфікаційних робіт на здобуття освітнього ступеня бакалавра з дотриманням усіх процедур  і вимог академічної доброчесності, – підсумувала роботу завідувач кафедри, професор Олена Ткаченко.

Ольга Сидоренко, доцент кафедри журналістики та філології

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.