Дата публікації:
03 травня 2020
Кількість переглядів:
527
Поділитися:

3 травня працівники ЗМІ відзначають Всесвітній день свободи преси. Не оминуло свято й #найкращий_факультет_галактики, адже саме тут, на кафедрі журналістики та філології, розпочинається професійний шлях майбутніх «акул пера».

Історія свята зародилася в 1991 році. 3 травня у столиці Намібії представники преси країн Африки прийняли «Віндхукську декларацію», що містила заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації наголошувалось, що найважливішою складовою будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична та незалежна преса. І вже 1993 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси. Свято покликане нагадати соціуму, що журналісти, виконуючи свою місію, залежать лише від читача й телеглядача, і що тиск з боку влади просто неприпустимий.

Головним міжнародним заходом святкувань з 1997 року є вручення Всесвітньої премії ЮНЕСКО за внесок у справу вільної преси імені Гільєрмо Кано, колумбійського журналіста, який загинув у 1986 році.

Про власне відчуття значення цього дня для світової медіа-громади нам розповіли випускники й студенти спеціальності «Журналістика»: 

– Свобода преси – це важлива складова суспільства, – висловлює свою думку студентка групи ЖТ-81, позаштатний кореспондент суспільно-політичного оглядача «Трибун» Валерія Барикіна, – Для журналіста – це вільний вибір теми та вільне висловлення думок. В нашій країні, нажаль, не всі громадяни правильно розуміють поняття «свобода преси», помилково вважаючи, що ми служимо інтересам влади.

– Важливо розуміти, що свобода слова, насправді, дуже тонка штука, особливо у наш «технічний» час, – ділиться думками кореспондент газети «Життя Лебединщини», випускниця СумДУ 2017 року Олена Вєчканова. – Часто порівнюю працю журналістів за кордоном і в Україні й усвідомлюю, що не впевнена, чи змогла б працювати за професією в іншій країні, бо підхід до організації журналістської роботи там дещо інший. Після роздержавлення українських друкованих ЗМІ писати про сьогодення стало легше, значно зменшився тиск держави на пресу. Особисто я завжди керуюся постулатом «бути відповідальним за кожне написане слово». Дуже важливо довіряти саме фактам, а не емоціям, і, звісно ж, перевіреним джерелам, щоб бути майстром своєї справи.

Факультет ІФСК СумДУ вітає всіх журналістів зі святом та бажає завжди залишатися професіоналами, блискуче виконувати свою місію незважаючи на  труднощі та бути гідними представниками вільного демократичного суспільства.

Карина Чорнобук, студентка групи ЖТ-82

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.