Дата публікації:
19 грудня 2019
Кількість переглядів:
519
Поділитися:

Студенти, аспіранти та викладачі факультету ІФСК СумДУ взяли участь у масштабному проєкті MeDiAPLUR, що реалізується громадською організацією «Фундація прав людини» за фінансування Міністерства закордонних справ Німеччини.

Мета правозахисної програми – побудова діалогу молодого покоління, популяризація знань про блогерство, медіаграмотність, а також залучення молоді до вирішення соціально важливих проблем. Організаторами проєкту в Сумській області стали ГО «Калинове гроно» та СумДУ.

Завершальний круглий стіл MeDiAPLUR відбувся 13 грудня на базі кафедри психології, політології та соціокультурних технологій СумДУ. До участі запрошувалися представники громадських організацій, науковці та студенти. Під час зустрічі організатори звітували про роботу активістів проєкту за минулий рік, а також обговорили перспективи розвитку програми в наступному році.

Ще в липні в рамках програми на факультеті ІФСК СумДУ відбулася відкрита лекція професора Падерборнського університету (Universität Paderborn) Марка Бойтнера. Німецький науковець розповів про перспективи та виклики блогерства у цифрову епоху та механізм викладання блогерства як навчального курсу.

– Велика кількість охочих долучитися до програми, палкі дискусії та не менший запал в очах підтвердили необхідність проєкту й важливість розробки дидактичного матеріалу в сфері блогерства. Тепер треба думати та плідно працювати над концепцією, яку спланували, - зазначає директор громадської організації «Фундація прав людини» Євген Фомін.

Другим етапом реалізації проєкту стали три літні школи з блогерства, участь у  яких взяли студенти, аспіранти та викладачі вищих навчальних закладів Кропивницького, Одеси та Сум. По закінченню чотириденного навчання учасники мали створити власні блоги, а також провести кілька навчальних тренінгів та блог-кафе.

 –  Активна фаза роботи в Сумській області розпочалася у вересні, коли були проведені дводенні тренінги з блогерства та адвокації, - розповіла на заключному круглому столі учасниця проєкту, аспірантка кафедри журналістики та філології Юлія Коваль. - За цей час нам вдалося обговорювати з молоддю не лише блогерство як суспільний феномен, а й можливості його впливу на соціальну ситуацію регіону. 

Відтак, активістами проєкту проведено низку заходів, а саме тренінги та блог-кафе, де підіймалися теми: блогерство як інструмент медіа-адвокації, громадська адвокація: 8 кроків на шляху до суспільних змін тощо. Також учасники проєкту вели свої блоги – текстові та відео.

– Найбільш топовими тематиками для текстів стала гендерна рівність, невдоволення системою, бюрократія та хабарництво, – розповідає координатор проєкту в Сумській області Анна Борисова. – Відеоблоги присвячені проблемам поводження зі сміттям, усиновлення та торгівлі людьми.

3-4 грудня у Києві відбувся фінальний форум MeDiAPLUR, де найактивніші учасники із трьох регіонів поділилися власним досвідом та представили результати роботи в проєкті.

Свої відеоблоги на фінальному форумі презентувала й аматорська група студентів та аспірантів #найкращого_факультету_галактики «Backstage of Life».

– Я навіть не очікував отримати такі результати. – Поділився своїми враженнями Марк Бойтнер. – Дуже задоволений вашою роботою. Відео дійсно професійно відзнято, змонтовано. Маєте креативне мислення, адже подаєте власне бачення проблеми з цікавого ракурсу. Відверто скажу: ви вчитеся у нас, а ми у вас.

Тож MeDiAPLUR став для представників факультету ІФСК можливістю долучитися до надзвичайно корисної суспільної діяльності та джерелом натхнення. Всі активні блогери проєкту зазначають, що завершення програми у цьому році – не привід зупинятися, а лише нова сходинка в їх особистісному та професійному розвитку.

Катерина Шестак, студентка групи ЖТ – 61

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.