Дата публікації:
12 березня 2024
Кількість переглядів:
131
Поділитися:

Студенти-журналісти факультету ІФСК СумДУ разом із асистенткою кафедри журналістики та філології Мариною Садівничою відвідали онлайн-зустріч із експерткою Медіацентру української громади в Австрії, авторкою німецькомовної книги «Війна Росії проти України: Що це таке? Факти та перспективи» Оксаною Ставру. Темою зустрічі стало обговорення дискурсів медійного середовища Німеччини та Австрії, в яких відбувається висвітлення російсько-української війни.

Організатором зустрічі стала кафедра журналістики НУК імені адмірала Макарова, участь у заході взяли студенти та викладачі кафедр журналістики семи українських ЗВО.

Оксана Ставру більше двадцяти років живе в Австрії, із початку повномасштабного вторгнення вона активно бореться з російською пропагандою та стереотипами щодо українців у німецькомовних країнах. Одним зі способів її боротьби стала книга про війну в Україні, створена у співпраці з експертами Віденського Університету та Дипломатичної академії Відня. Наразі Міносвіти Австрії рекомендував книгу для використання в школах, тож незабаром вона ввійде до навчальної програми як допоміжна література.

Під час зустрічі зі студентами пані Оксана розповіла про фактори, що мають вплив на комунікацію між країнами. Особливу увагу фахівчиня приділила історичному, культурному та політичному контекстам, пояснила, що Друга світова війна мала дуже великий вплив на формування політичних взаємин, відголоски яких чутно навіть зараз.

Не менш важливою темою для обговорення стало питання, як Україні позбутися стереотипів в очах мешканців німецькомовних країн. Адже, окрім упереджень, наша держава зіштовхується з активною пропагандою агресорів, що суттєво ускладнює продуктивну комунікацією.

У кінці зустрічі спікерка відповіла на запитання присутніх і надала поради з власного досвіду.

«Зустріч була дуже цікавою, вона дозволила подивитися на ситуацію під іншим кутом. Шкода, що часу для обговорення виявилося дуже мало», – розповіла студентка-першокурсниця Юлія Колодич.

«Теми, пов'язані з інформацією та її поданням, завжди актуально обговорювати. Особливо коли інфопривід, здавалося б, для всіх один, але його інтерпретація, контекст, реакція на нього тощо — географічно, культурно й історично пов'язані та співзалежні. Навіть більше, якщо говорити про прив'язку до реалій сьогодення, цікаво, як події, які українці переживають вже як понад два роки, подаються аудиторії іноземних ЗМІ. Цікаво, адже для нас контекст знайомий та близький, водночас як аудиторія за межами України залишається лише спостерігачем, достатньо віддаленим від трансльованих подій, що безпосередньо впливає на «фрейми», в яких подаються ті чи інші новини. Запам'яталося, як спікерка говорила про повномасштабне вторгнення як «акт звільнення», за якого можна висловлюватися про злочини країни-агресора без звинувачення у русофобських настроях. Як на мене, дуже ілюстративний приклад, хоча й чути таку правду прикро», – поділилася враженнями від заходу магістрантка Ліана Охрименко.

«Упевнена, що такі зустрічі дуже корисні для наших студентів. Можливість дізнатися про досвід медійної роботи в інших країнах, зрозуміти, як українці протидіють ворожій пропаганді за кордоном, а також поставити запитання – безцінна. Сподіваюсь, знання, отримані під час зустрічі, стануть в нагоді майбутнім журналістам у їхній професійній діяльності», – зазначила Марина Садівнича.

Анастасія Кизим, студентка групи ЖТ-11

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.