Дата публікації:
04 лютого 2024
Кількість переглядів:
99
Поділитися:

Завершують свій перший семестр у магістратурі на кафедрі журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ студенти з Китайської Народної Республіки.

Навчання в магістратурі з журналістики (група ЖТ.м-32ан) для студентів із Піднебесної ведеться іноземною мовою, а для полегшення процесу інтеграції китайським здобувачам освіти надається можливість проходження інтенсивних курсів української мови паралельно з вивченням основних програмних дисциплін.

Викладачі, яким пощастило працювати із китайцями, в один голос висловлюють своє захоплення креативністю та відповідальністю студентів.

– Робота зі студентами-іноземцями – неймовірно корисний досвід. У взаємодії з ними багато вражає: повага до вчителя, що відчувається у ввічливій манері звертань; їхня відповідальність у підготовці практичних завдань; непідробна зацікавленість журналістикою; особливість їхньої професійної комунікації тощо. Дуже сподіваюся, що наше співробітництво принесе продуктивні результати, – говорить Анна ЧЕРНИШ, старший викладач кафедри журналістики та філології.

Викладач кафедри мовної підготовки іноземних громадян факультету ІФСК СумДУ Наталія ПИЛИПЕНКО-ФРІЦАК, яка викладає для китайських студентів українську мову, говорить, що цей предмет не є легким для нинішній здобувачів освіти, оскільки українська та китайська належать до різних мовних систем. Але учні налаштовані на щоденну кропітку роботу, на вдумливе виконання завдань, активне творче мислення. Також пані Наталія підкреслила, що у групі склалася дружня атмосфера, студенти допомагають один одному, обговорюють складні для них питання з фонетики, граматики, морфології, порівнюють закони української з мовними законами рідної мови. Попри труднощі, вивчення української мови приносить задоволення китайським студентам: сьогодні вони можуть не тільки читати, але й перекладати українські тексти, розуміти їх зміст,  давати відповіді на запитання, складати діалоги, брати участь у невеликих бесідах, розповідати про себе й родину.

А ось що думають самі китайські студенти про навчання на кафедрі журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ:

– Перш за все, мене дуже привабила якість викладання та академічна атмосфера Сумського державного університету. Викладачі напрочуд обізнані й талановиті, а кожен день сповнений викликів та сюрпризів. Навчання в Сумах для мене – це як фантастична подорож! Це як вступ до нового світу, сповненого мудрості та творчості. Я вирішила здобувати ступінь магістра журналістики, тому що сповнена цікавості та ентузіазму в медіасфері. Я хочу дізнатися про різні історії  і більше  інформації про світ, вивчаючи журналістику. Журналістика є однією з найважливіших галузей у сучасному суспільстві. Вона може своєчасно доносити інформацію, керувати громадською думкою, впливати на стан соціуму. Зі стрімким розвитком Китаю його міжнародний вплив продовжує зростати, а попит на міжнародні новини також збільшується. Тому перспективи розвитку журналістської галузі дуже хороші.

Вважаю, що досвід навчання на кафедрі журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ стане для мене незабутньою подорожжю, дасть можливість розширити міжнародний кругозір і навички міжкультурної комунікації, побудувати міцний фундамент для майбутнього академічного та кар'єрного розвитку. Сподіваюся стати зразковим науковцем або професіоналом і зробити свій внесок у суспільство, – говорить студентка Лі Ін.

Студент Ху Явей переконаний: «Магістерська програма "Журналістика" в Сумському державному університеті має високу академічну репутацію та команду досвідчених, професійних і шанованих викладачів, які здатні забезпечити студентам якісну освіту та підготовку». Про свій досвід навчання в СумДУ Ху говорить:

– Попри те, що зараз з відомих причин ми можемо навчатися лише онлайн, кожен викладач дуже уважно ставиться до викладання спеціальних знань і охоче відповідає на наші запитання, тому цей досвід особливий для мене, як і вивчення української мови з нуля. Спеціалізоване викладання чистою англійською мовою є для мене ще одним величезним випробуванням, але я впевнений, що зможу подолати ці труднощі, і що це буде чудова навчальна подорож.

– Робота з іноземними здобувачами, які вивчають журналістику в Сумах, наш перший досвід і великий виклик. Ми до цього готувалися, ми цей виклик прийняли, успішно працюємо. Професійність викладацького складу кафедри вселяє надію на успішну реалізацію в Сумах міжнародної журналістської освіти, – констатує доконаний факт завідувач кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Володимир САДІВНИЧИЙ.

Ольга ЯКОВЕНКО, аспірантка кафедри журналістики та філології

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.