Дата публікації:
23 листопада 2023
Кількість переглядів:
230
Поділитися:

22 листопада студентам та викладачам СумДУ презентували онлайн-гру «Хайп проти Правди», мета якої – навчити учасників медіаграмотності, показати на практиці, як формуються маніпуляції та фейки. #найкращий_факультет_галактики також приєднався до заходу.

«Хайп або Правда» – антифейкова гра, розроблена Центром інформації та документації НАТО разом із Центром стратегічних коомунікацій StratCom.

Під час презентації представник «Детектор медіа» Олександр ПИРОЖКОВ розповів про основні види дезінформації та протидію ним. Спікер надав список корисних ресурсів та тренувальний кейс для пошуку дезінформації, а також обговорив із учасниками різні практичні ситуації.

Операційна директорка StratCom Анна БЄЛОУСОВА розповіла про співпрацю з НАТО та принципи гри:

– Ми робили дуже великий аналітичний звіт для альянсу і проаналізували, як за останні півтора року сприймалось НАТО у суспільстві, у ЗМІ. Ми побачили реальні маніпуляції, неправдиві новини і саме ці кейси лягли в основу гри. У ній кожен із вас може постати фальшивим медіамагнатом, який буде маніпулювати своєю аудиторією, використовуючи різні брудні прийоми. Мета гри – зробити ваше критичне мислення таким, яке виявляє фейки в новинах, показати, як вони створюються, зокрема на прикладі теми НАТО, і, звичайно, підвищити медіаграмотність.

Своїми враженнями поділилися учасники заходу:

– У цілому мені сподобалось. Я на цих заходах вже «собаку з’їв», тому мене складно чимось здивувати. Але якщо із заходу я виношу щось цікаве, наприклад, як правильно робити пошук файлів, то я вважаю лекцію вдалою, – зазначив аспірант спеціальності «Філософія» Артем БОНДАРЄВ.

Студентка другого курсу спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» Анастасія НЕВЕСЕЛА відмітила цікаву подачу інформації, після якої вирішила обов’язково пройти гру вдома.

– Під час гри я отримала багато цікавої та потрібної інформації, без якої неможливе критичне мислення. Було моментами складно та незрозуміло, проте саме це показує, у чому мені варто розширити свої знання. У кінці було надано корисні поради, що можуть допомогти в сприйнятті інформації. Хочу сказати від себе, що я багато чого змінила у своїх поглядах. Загалом, дуже цікавий проєкт, за участь в якому можна отримати приз, це дуже чудова можливість для студентів, – підкреслила студентка спеціальності «Журналістика» Єлизавета ДАВИДОВСЬКА.

 – Ця гра – дуже крутий інструмент, який може зацікавити молодь брати участь в проєкті, та, з однієї сторони, що дуже важливо, розвивати компетентність у медіаграмотності, а з іншої сторони – дізнаватися більше про НАТО, – зазначив керівник Центру досліджень регіональної безпеки СумДУ Микола НАЗАРОВ.

Окрім важливих знань гра дає шанс виграти два квитки до штаб-квартири НАТО в Брюсселі – можливість отримати не просто екскурсію, а корисні лекції та зустрічі із посадовцями альянсу.

#найкращий_факультет_галактики рекомендує всім пройти гру «Хайп проти Правди» та підвищити рівень медіаграмотності.

Юлія Колодич, студентка групи ЖТ-31

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.