Дата публікації:
28 жовтня 2023
Кількість переглядів:
257
Поділитися:

У день української писемності та мови викладачі кафедри журналістики та філології (Ірина ЖИЛЕНКО, Олена ІЩЕНКО, Наталія ПОНОМАРЕНКО) разом зі студентами першого курсу факультету ІФСК СумДУ (журналісти й філологи-перекладачі) провели чергове засідання клубу «Мовне коло», яке майже рік діє при обласній універсальній науковій бібліотеці. Захід проходив під гаслом: «Кожен, говорячи українською, наближає Перемогу!».

Святкове засідання розпочала професор Ірина ЖИЛЕНКО, яка наголосила на важливості такої зустрічі, що припадає на день вшанування пам’яті Нестора-літописця і є єднальною ланкою українців усіх часів. Студентки Вікторія ВАКІНА і Олена ЛОБАНОВА розповіли цікаві факти про українську мову.

Важливій місії нашого земляка – поборника української мови Бориса Антоненка-Давидовича і його потужній книзі з культури мовлення «Як ми говоримо» – була присвячена друга частина заходу. Учасники клубу дізналися про долю незламного патріота, життя якого стало служінням Україні та її мовній культурі. Студенти-перекладачі групи ПР-31 розповіли про найцікавіші словникові статті зі збірки дослідника, проаналізувавши з точки зору сучасності, особливості слововживання (книга й книжка, особа і особистість, письменність і писемність, переписка й листування тощо).

Присутні на засіданні студенти Машинобудівного фахового коледжу СумДУ підхопили святкову естафету, долучившись до концертної програми: декламували вірші й гуморески, акапельно співали народні пісні.

Практична частина, що є незмінною складовою кожного засідання «Мовного кола», допомогла учасникам знайти правильні варіанти до виконання завдань, уникаючи вживання росіянізмів і кальок. Присутні довідалися, що правильно говорити «потелефонувати» (а не «дзвонити»), «бажати удачі» (а не «вдачі»), «складати іспит», (а не «здавати»), зустрічатися біля «пам’ятника Т. Шевченкові» (а не «Т. Шевченка»), їсти не «горбушку» хліба, а «окраєць» тощо.

Чудовим завершенням засідання клубу стало знайомство з виставкою літератури на тему: «Перлини української писемності та літератури від давнини до сьогодення», що її організували працівники бібліотеки до свята.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, Сумська обласна організація Національної спілки журналістів України, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують всіх охочих долучатись до подібних заходів. Стежте за повідомленнями в соціальних мережах.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.