Дата публікації:
27 жовтня 2023
Кількість переглядів:
275
Поділитися:

Факультет ІФСК СумДУ взяв участь у написанні Радіодиктанту національної єдності, що традиційно проводиться в День української писемності та мови. Цьогоріч свято вперше відзначалося 27 жовтня.

Організатором всеукраїнського флешмобу вже 23-й рік поспіль є Українське радіо. Авторство тексту диктанту «Дороги України» належить українській письменниці та лауреатці Шевченківської премії Катерині Калитко. Читав актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

Оскільки вже другий рік поспіль написання Радіодиктанту відбувається в умовах війни, захід має особливе патріотичне значення – він об’єднує всіх українців, у всіх куточках нашої країни та за її межами.

«Душа народу має матеріальне вираження – це наша мова. Написання Радіодиктанту – вираження поваги до рідної мови, прагнення зберегти її ідентичність. Кожне слово, яке ми сьогодні будемо писати, це крок до покращення, збереження і розвитку нашої ідентичності, а ще – це шанс зібратися разом, подумати про наші минулі покоління та наші обов’язки перед майбутніми поколіннями», – підкреслила завідувачка кафедри іноземних мов та лінгводидактики Наталія ТАЦЕНКО.

Про те, що мова є зброєю, говорив завідувач кафедри журналістики та філології Володимир САДІВНИЧИЙ. Він навів приклади того, як мова допомагала викривати ворога та захищала українців, і підкреслив, що зброя має бути в належному стані, лише тоді вона буде захищати.

Активно долучилися до акції студенти. Хтось із низ писав диктант вперше, хтось бере участь в акції щороку, та для всіх написання Радіодиктанту національної єдності – це свято.

– Я писала Радіодиктант вперше, але залишилася в захваті від процесу та змісту тексту, який змушує замислитись про сучасні події, – розповіла першокурсниця Дар'я СМЕТЮХОВА.

– Я вдячна за можливість написати Радіодиктант. Це було цікаво і корисно. Написання Радіодиктанту завжди допомагає вдосконалити навички правопису та граматики. Текст був цікавим і актуальним. Сам процес написання викликав у мене почуття об‘єднаності та патріотизму, а також – гордості за свою країну і наш міцний народ, – зазначила першокурсниця Вікторія ВАКІНА.

Після написання всі, хто мав бажання, могли відправити свій диктант на перевірку до Українського радіо. Електронні листи приймаються до 11:00 30 жовтня, на паперовому листі має стояти гриф дати надсилання не пізніше ніж 29 жовтня. Текст Радіодиктанту оприлюднюють після того, як його учасники надішлють свої роботи на перевірку.

«Радіодиктант – не перевірка знань, це акція єднання українського народу навколо рідного слова. Нашу мову неодноразово забороняли, знищували її носіїв, але українська пережила важкі часи і сьогодні вважається однією з найкрасивіших мов світу. Зараз ми чекаємо на велику перемогу, і знаємо, що наш український народ, і наша мова – непереможні!», – підсумувала декан факультету ІФСК СумДУ Олена СУШКОВА.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.