Дата публікації:
11 липня 2023
Кількість переглядів:
230
Поділитися:

Завершив роботу вебінар «Українські медіа: непокора та правда», присвячений обговоренню способів підтримки медіа в Україні. Участь у ньому взяли викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Анна Черниш, Марина Садівнича, Олена Іщенко.

Організатори та члени «Мережі етичної журналістики» (МЕЖ) наголосили на необхідності якісної медійної освіти, що потребує модернізації через формування навичок аналізувати, висвітлювати, звітувати, редагувати, ефективно використовувати інформаційні технології. Разом із удосконаленням медійної освіти обговорили важливі питання захисту журналістів на війні, принципів етичного висвітлення воєнної тематики, необхідності підтримки медіа інтернаціональними журналістськими спільнотами.

У обговоренні українського медійного континууму воєнного періоду взяли участь президент МЕЖ Ейдан Вайт, Жанна Кавельє (Репортери без кордонів), Жан-Поль Мартоз (експерт із прав людини), Том Ло (заступник директора Глобального форуму з розвитку ЗМІ), Андрій Куликов (голова Комісії з етики України), Ліна Кущ (перший секретар НСЖУ), Аделін Хулін (координатор проекту ЮНЕСКО «Свобода вираження поглядів/Партнерство ЄС»).

Ліна Кущ проаналізувала виклики та небезпеки, з якими довелося мати справу українським журналістам у звʼязку з ганебними актами тероризму росіян в Україні за останній місяць, – підривом Каховської ГЕС та створення загрози ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС. Андрій Куликов наголосив, що війна в Україні триває з 2014 р. Отже, закономірно, що ЗМІ мають висвітлювати війну не як новий конфлікт, а як затяжний і тривалий, при цьому дотримуючись правила «цілковитої правди», що унеможливлює різночитання чи недомовленості.

Журналісти, які представляли європейські медіа, наголосили на важливості ролі журналістів ще й у наданні психологічної підтримки постраждалим, умілому користуванні джерелами психоемоційної підтримки, інформуванні про численні програми допомоги, боротьби з пропагандою та дезінформацією тощо.

Учасники проєкту «Українські медіа: непокора та правда», обговоривши важливі проблеми журналістської роботи, дійшли висновку, що українські медіа сьогодні як ніколи потребують підтримки спільнот у виробленні єдиної платформи опору безчинствам і беззаконню країни-агресорки.

Представляючи #найкращий_факультет_галактики на міжнародному вебінарі, наші представниці здобули знання, необхідні у їхній професійній роботі – підготовці майбутніх журналістів.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.