Реєстраційний номер: 2020.01/0372

Термін виконання: серпень 2023 р. – грудень 2024 р.

Науковий напрям: соціальні та гуманітарні науки

За конкурсом: «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди»

 

Опис проєкту

Проєкт полягає в системній діджиталізації, архівації та прикладному науковому дослідженні стану збереження й надання історіографічної інформації щодо пам’ятників, які постраждали та можуть постраждати внаслідок військових дій та/чи окупації на підконтрольній уряду України території. Передбачається розроблення методології та її використання для створення загальноукраїнської бази пам’ятників на двомовному веб-сайті. Науковий внесок передбачає аналіз, висновки й рекомендації щодо збереження окремих об’єктів та уваги до історико-політичних, національних, соціальних та гендерних наративів української ідентичності. Зібрана візуальна (фото) та історіографічна (текстова) інформація надасть можливість: швидкого доступу українським та міжнародним інституціям до бази даних з метою захисту, консервації та реставрації об’єктів; створити повну всебічну базу даних щодо паспорту пам’ятників; статистичного аналізу та рівня збереження пам’ятників, створених за період радянської колонізації та період вільної Української держави.

Розробка методології збору атрибутивної інформації, опису, аналізу, систематизації та міждисциплінарної інтерпретації даних щодо фізичного стану та соціально-політичних індикаторів пам’ятників та меморіалів, які постраждали внаслідок військових дій та окупації шляхом їх діджитальної архівації із подальшим представленням на двомовному веб-сайті для забезпечення сталого розвитку суспільства та підвищення конкурентоспроможності України у світі.

  • Розробити список пам’ятників та алгоритм їх цифрової архівації, використовуючи певний інструментарій (збір наявної публічної інформації щодо пам’ятників, аналіз та формування бази картотеки).
  • Здійснити аналіз соціального та гендерного складників представлених пам’ятників.
  • Здійснити аналіз національного-патріотичного складників представлених памятників.
  • Створити двомовний веб-сайт з поданням інформації по областям України, які знаходяться під контролем держави на момент проведення дослідження.
  • Оприлюднити результати досліджень для доступу українським та міжнародним інституціям до бази даних з метою збереження та поширення публічної меморалізації.

 

Виконавці

Таценко Наталія Віталівна, доктор філологічних наук, професор кафедри іноземних мов та лінгводидактики Сумського державного університету

Зякун Алла Іванівна, Сумський державний університет, доцент;

Повалій Тетяна Леонідівна, Сумський державний університет, доцент;

Жиленко Олена Вікторівна, Сумський державний університет, аспірант;

Бойко Ольга Петрівна, Сумський державний університет, професор;

Отрощенко Лариса Степанівна, Сумський державний університет, доцент;

Молгамова Лілія Олексіївна, Сумський державний університет, аспірант;

Миленкова Римма Володимирівна, Сумський державний університет, доцент.

Симоненко Наталія Олександрівна, Сумський державний університет, старший викладач;

Симоненко Нікіта, Сумський державний університет, студент;

Донік Іван, Сумський державний університет, студент.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.