Національні особливості сприйняття українських народних дум крізь призму «творець – виконавець – слухач» / Scientific developments of European countries in the area of philological researches : Collective monograph. Riga : Izdevnieciba “Baltija Publishing”, 2020. P. 2. Р. 327 – 344.

На матеріалі українських народних дум ми спробували охарактеризувати основні складники образу кобзаря та лірника, які визначають його національну природу і сутність. У розділі наведено порівняльні дослідження у сприйнятті українцями, арабами (вихідцями з Йорданії та Палестини), турками, африканцями (Гана, Нігерія, Танзанія) героїв народних дум крізь призму «творець – виконавець – слухач», що дає можливість зрозуміти спільне та відмінне у світосприйнятті, світорозумінні та світовираженні різних народів світу. Такі порівняльні характеристики у народознавстві ще мало досліджені, а це дає нам змогу не лише поглибити цей напрям, але й осмислити психологічну, естетичну, духовну природу загалом різних народів, окреслити та розв’язати низку питань, пов’язаних з міжкультурним спілкуванням, соціально-психологічною адаптацією тощо. Ці питання на часі, адже в умовах міграційних, глобалізаційних процесів саме через пізнання «чужого» крізь призму «свого» та «свого» крізь призму «чужого» нація не асимілюється, а через взаємообмін на основі «свого» зберігає свою національну природу, «оживляє» генетичну пам’ять, утверджує основи свого буття загалом.

Режим доступу до ресурсу

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.