Дата публікації:
11 грудня 2019
Кількість переглядів:
578
Поділитися:

Представники факультету ІФСК СумДУ взяли участь у Підсумковому регіональному круглому столі за проєктом «Програма по відновленню миру та діалогу для внутрішньо-переміщених жінок «Голос жінки має силу – 2019» у Сумській області.

Захід проходив 28 листопада на базі кафедри психології, політології та соціокультурних технологій СумДУ. Учасниками стали представники місцевої влади, громадських організації, ЗМІ, науковці та студенти.

Сумщина є однією із 8 областей України, де реалізовується проєкт «Голос жінки має силу – 2019». У нашому регіоні організаторами виступили ГО «Інтелект Сумщини» у партнерстві з ГО «Фундація прав людини» за підтримки СумДУ. Мета проєкту – установлення в суспільстві гендерної рівності, розширення можливостей жінок та посилення їхніх голосів на місцевому рівні, забезпечення виконання в Україні умов Резолюції 1325 РБ ООН «Мир. Жінки. Безпека», послаблення напруження та пом’якшення конфліктів у суспільстві шляхом спільної творчої діяльності. 

Цьогоріч «Голос жінки» звучав одразу за кількома напрямками: сприяння миротворчості, гендерна рівність, блогерство та арт-терапія. Про це та багато іншого детально розповіла представниця ГО «Інтелект Сумщини», координаторка проєкту в Сумській області Анна Євсєєва:

– Маємо потужну блогерську підтримку, – ділиться враженнями пані Анна, – всього за вісім місяців у нас з’явилася дружна команда з 76 блогерів! Вони розглядають різноманітні проблеми: від глобальних – екології, шкідливих звичок, корупції, бідності тощо, до локальних – стан доріг, громадський транспорт, доступний простір для людей із інвалідністю, стихійна торгівля. Значна кількість блогів присвячена гендерній та миротворчій проблематиці.

Важливим є й те, що дописи учасників проєкту не розкидані інтернет-мережею. Діяльність блогерів зосереджена на Платформі взаємопідтримки жінок Сумської області (Women Liaison Security Platform).

Особливого посилення у 2019-му році набула арт-терапевтична складова проєкту, про що під час круглого столу розповіла практична психологиня СумДУ, керівниця відокремленого підрозділу «Арт-терапевтична асоціація» Анна Чернякова:

– Роботи вистачало. Спершу, ми займалися організацією Всеукраїнського науково-практичного семінару «Творча багатовимірність простору арт-терапії». Проведено низку тренінгів «Мистецтво заради миру», блог-кафе «Арт-терапія та миротворчість як тема для блогінгу» та блог-кафе з медіа-арт-терапії «Роль жінки у сучасному суспільстві». Навчання у рамках цих заходів пройшли близько 200 осіб.

Не обійшлося і без майстер-класів. Так, на «Мирному кварталі» та щорічному фестивалі «ART-family» на Сумщині різноманітними завданнями й акціями охоплено понад 2000 осіб. До речі, чимало залучених до проєкту блогерів стали безпосередніми учасниками цих заходів.

– «Голос жінки має силу» дав нам багато знань і партнерів, які займаються важливими для нас питаннями, – підкреслює керівниця проєкту в Сумській області Ніна Світайло. – До того ж, маємо значну перевагу, оскільки на Сумщині програма реалізовується за підтримки СумДУ.

З 30 листопада по 1 грудня 2019 року сумська команда презентувала результати своєї діяльності на Фінальному форумі проєкту у Києві.

– Форум підбив підсумки великого трирічного шляху. Але, найголовніше – дав можливість обговорити перспективи співпраці у 2020 році. Нас чекає колосальний обсяг роботи у майбутньому! Спокій нам тільки сниться! – коментує директор Фундації прав людини Євген Фомін.

Зазначимо, що факультет ІФСК СумДУ готовий до подальшої участі в реалізації проєкту «Голос жінки має силу» в новому 2020 році, адже програма торкається надзвичайно важливих питань, вартих обговорення та вирішення.

Катерина Шестак, студентка групи ЖТ-61

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.