Дата публікації:
25 жовтня 2019
Кількість переглядів:
793
Поділитися:

Стажування за кордоном, літні школи й тренінги, зустрічі закордонних гостей, масштабні наукові проекти – викладачі та студенти факультету ІФСК СумДУ насичено проводили свої «канікули».

Літо – не лише час відпочинку, але й можливість поглибити фахові знання та зустрітися з багатьма цікавими людьми. Саме так його використала доцент кафедри германської філології Олеся Єгорова, взявши участь у стажуванні для викладачів німецької «Мова, країнознавство та культура». Проходило воно в місті Бремен із 14 по 27 липня. 25 викладачів із різних куточків світу  розглядали питання трансферу лінгвокраїнознавчих знань, типологію завдань та форм роботи задля досягнення лінгвокраїнознавчих і культуро-орієнтованих навчальних цілей на різних етапах навчання. Окрім щоденних семінарських занять програмою передбачалося багато польової роботи, в рамках якої викладачі взаємодіяли з бременськими студентами та пересічними містянами, розмаїта культурна програма від Гете-Інституту, екскурсії містом та за його межі, відвідини музеїв, зустрічі з експертами.

Іншим кроком стажування Олесі Єгорової стала участь у 41-му Міжнародному літньому університеті Отто-Фрідріха в місті Бамберг. Разом із викладачем у Німеччині стажувалася студентка групи ПР-62 Аліна Шинкаренко.

Подорож до Німеччини здійснила також старший викладач кафедри германської філології Світлана Єрмоленко. Семінар із методики та дидактики викладання німецької мови, який проходив у місті Швебиш Халль, охопив віртуальну фазу (2 онлайн-фази) та етап присутності. Крім того мала місце культурна програма, що дала багато можливостей для мовної та методичної практики, а також налагодження контактів із учасниками з інших країн.

Викладачі Тетяна Ковальова та Наталія Прокопенко, а також студенти спеціальності «Журналістика» з 26 по 30 серпня брали участь у фестивалі «Праволюдяність: Медіафест» (Київ). Захід ініційовано Інститутом журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, Центром прав людини ZMINA та програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН). Мета – долучити молодих фахівців і фахівчинь до цінностей прав людини, сприяти дотриманню стандартів журналістської етики у висвітленні питань, пов’язаних із правами людини, рівності та недискримінації.

Інновації та виклики у викладанні, а також креативні завдання для залучення та оцінювання стали предметом обговорення під час тренінгу «Національний семінар надзвичайних викладачів», який відвідала викладач кафедри германської філології факультету ІФСК СумДУ Наталія Приходько. Тренінг у середині липня проходив у с. Нижній Студений Закарпатської області. Організатором виступив Центр інноваційного навчання та викладання Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Низка заходів міжнародного рівня відбулася влітку й на базі Сумського державного університету, зорганізованих колективом факультету ІФСК.

Десять днів інтенсивного практичного курсу, спілкування з представниками медіасфери, прогулянок та екскурсій містом – так цікаво та насичено працювала літня школа молодого журналіста. Проект організовано спільно Interlink Academy (м. Гамбург, Німеччина), СумДУ та громадською організацією «МедіаКомпас». Проходила літня школа на базі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ з 26 липня по 7 серпня та зібрала 24 учасників із Сум та області, Харкова, Києва, Полтави. Програма передбачала лекційні та практичні заняття, якими керували Дмитро Бондарь, Тетяна Мостіпан та Надія Бабинська-Вірна.

У серпні кафедрою германської філології проведено курси з лінгвокультурознавства, стилістики та методики викладання німецької мови. Тут зібралося більше 70 учасників із 21 країни світу. Програма передбачала позааудиторні заходи, екскурсії, зустрічі з експертами тощо.

Протягом літа викладачами та студентами кафедри психології, політології та соціокультурних технологій (ППСТ) реалізовано соціальний проект «Педагогіка пригод», спрямований на залучення дітей із інвалідністю, які навчаються у спеціалізованих закладах міста Суми. У рамках проекту діти взяли участь у тренінгах, походах та цікавих змаганнях, і як результат – отримали безліч задоволення, багато позитивної енергії та нових друзів.

Жив колектив факультету й наукою.

Професорки Світлана Швачко та Ірина Кобякова, доцент Олександр Кобяков узяли участь у конференції Society for Cultural and Scientific Progress in Central and Eastern Europe, Budapest (Science without boundaries development in 21st century – 2019), де представили своє дослідження на тему «Лингво-когнитивные аспекты проблемы ничто (лексикографический эксперимент)».

Участь у міжнародній перекладацькій конференції, організованій UTIC у таборі «Метеорит» поблизу м. Дніпро, взяла викладачка цієї ж кафедри Наталія Приходько: із 22 по 28 липня учасники з різних країн (Ізраїль, Нідерланди, Італія) обмінювалися досвідом, обговорювали перспективи розвитку перекладацької індустрії в світі та Україні зокрема.

Авторським колективом кафедри мовної підготовки іноземних громадян підготовлено посібники з української мови як іноземної (рівень А1, А2, В1), які схвалено на засіданні методичної комісії при МОН України.

Реалізовано низку масштабних госпдоговірних наукових проектів. Так, кафедра (ППСТ) вивчала пасажиропоток у м. Ромни на замовлення міської ради та «Дослідження шляхів удосконалення структури й рівня зайнятості населення праценадлишкових територій Сумської області» на замовлення  Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації. Кафедра журналістики та філології провела книгознавче дослідження та підготувала до видання книгу нарисів про історію села Боромля.

Літній відпочинок, поєднаний із творчістю, новим досвідом та враженнями, став для викладачів і студентів факультету ІФСК СумДУ бурхливим джерелом енергії для нових звершень у новому навчальному році.

Марина Садівнича, аспірантка.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.