Дата публікації:
29 грудня 2022
Кількість переглядів:
288
Поділитися:

Студенти й викладачі факультету ІФСК СумДУ вже традиційно взяли участь у Мандрівному, цього року вже ХІХ, міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA на Сумщині!

До програми фестивалю увійшов блок короткометражних стрічок, знятих українськими режисерами після 24 лютого 2022 року, а також іноземні та українські фільми з програми DOCUDAYS UA, яку готували ще до початку широкомасштабного вторгнення для показів у кінотеатрах.

Глядачів особливо зацікавили фільми, назви яких говорять самі за себе: «Літургія протитанкових перешкод» (реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук), «Фортеця Маріуполь. Орест» (реж. Юлія Гонтарук), «Земля Івана» (реж. Андрій Лисецький) та ін.

Пряма мова учасників фестивалю – краще свідчення емоцій, які вони відчули під час перегляду.

Валенти Ребенок, студентка групи ПР-11: «Рік тому я брала участь в марафоні Docudays і дивилась фільм «А ночі вже бульше не буде». Фільм про війну, і вже тоді я говорила, що страшно усвідомлювати можливість повномаштабного вторгнення в Україну російської федерації і моєму народові доведеться переживати не лише анексію Криму, війну на територіях Донецької та Луганської областей, а повсюдний жах. На жаль, саме так і сталося. І сьогодні від слів Маруіуполь, Драматичний театр, «Азовсталь» мурахи по шкірі. Кожен із нас знає, про що йдеться, лише зачувши їх. Адже це не просто слова – це історія, яку ми відчули і проживаємо досі, і проживатимемо завжди. Тож і «Фортеця Маріуполь» – це не просто документальний фільм. Це найгірші спогади та відчуття для кожного з нас, це біль, який не зрозуміє жодна людина, яка не пережила війну. Я не можу казати, що це «чудовий фільм». Як може бути чудовою війна, яка відібрала і продовжує забирати життя безневинних дітей, жінок та чоловіків та літніх людей і тварин.  Хочеться кричати: «За що?!». Але відповідь буде одна: «Ми нє віновати, нас заставілі, ви самі сєбя бомбітє». Цей фільм – демонстрація нашої сили».

 Аліна Денисюк, студентка групи ПР-21: «Я подивилася фільм "Літургія протитанкових перешкод" Дмитра Сухолиткого-Собчука. У ньому чітко описується сьогодення нашої країни: люди невпинно працюють заради перемоги, продовжують вірити в перемогу, і поки вони продовжують працювати та вірити – живе та процвітає Україна. І коли у фільмі пролунала сирена, я відчула весь спектр емоцій: сум, біль, гнів; відчула всю біль українців, котра продовжується, на жаль, і зараз».

Ірина Жиленко, професор кафедри журналістики та філології:

«Програма фестивалю включає стрічки, які розповідають про біль і гнів, але заслуговують на увагу. Тут є фільми, які дарують надію на відродження України. Серед них – «Земля Івана» (реж. Андрій Лисецький) про художника-самородка Івана Приходька. Він – людина природи – вчить слухати своє серце, спілкуватися з дітьми, а його декоративний розпис ґрунтується на кольорах світла. Захоплює глядачів і прихильне ставлення художника до сильних людей, бо сильний – «це не холуй, не лакей». Саме такі документальні стрічки дарують надію на майбутнє України».

Фестиваль триває. Його програму продовжують інтерактивні заняття  «Безпека в Інтернеті в надзвичайних умовах», «Надзвичайна міграція» або міграція в надзвичайних умовах» та ін. #Найкращий_факультет_галактики долучається!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.