Дата публікації:
15 листопада 2022
Кількість переглядів:
192
Поділитися:

Першокурсниці кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ відвідали пресконференцію з ректором та головою вченої ради університету «СумДУ – на передовій освітнього фронту: у топ-500 кращих університетів світу та лідер серед закладів вищої освіти України».

Знову і знову, не тільки зберігаючи, а щоразу покращуючи свої позиції, СумДУ підкорює престижний міжнародний рейтинг від Times Higher Education. Цього разу – потрапив до групи 401–500 кращих університетів світу і посів перше місце у загальному рейтингу серед вітчизняних колег.

Щоб усвідомити значущість цього досягнення для українського вишу, варто поцікавитись, скільки загалом існує університетів у світі. Наприклад, рейтинг QS World University Rankings намагається оцінити більше 30 тисяч навчальних закладів по всій земній кулі (а в сумі їх у кілька разів більше). Якщо ж говорити мовою статистики про нашу топову групу, то це 1,5–2%.

– Міжнародний рейтинг перш за все потрібен нам! Місія університету – випускати фахівців високої якості. Але поняття «якості» постійно змінюється. Керуючись лише власними уявленнями, легко ввести себе в оману. Тому порівняння, виявлення слабких сторін, розбудова стратегії подальшого руху до цілей розвивають нас. І цей успіх лише підтверджує конкурентоздатність українського вишу на світовій арені, – підкреслив голова вченої ради СумДУ  Анатолій Васильєв.

Відповідаючи на запитання про можливості регіонального вишу порівняно зі столичним, Василь Карпуша навів приклади поширеної європейської практики міст-університетів. Таких як Кембридж та Оксфорд, де населення не перевищує  100-150 тисяч, а місто зручно облаштоване для студента, що постає перевагою, а не навпаки. Ректор доречно підкреслив, що ми маємо позбуватися застарілих  наративів, які ще лишилися від впливу хижого сусіда: «Маємо долати власні комплекси меншовартості!».

Офіційний захід зі спалахами камер і дорослими колегами обернувся для першокурсниць свіжим практичним досвідом – від спостережень за роботою місцевих журналістів та прес-служби СумДУ до запитань ректорові. У цей день для них піднявся невеличкий край завіси масштабності рідного університету. Будемо сподіватися, що, незважаючи на всі перепони сучасних реалій, кожна з сьогоднішніх першокурсниць знайде своє місце під сонцем, а СумДУ і факультет ІФСК неодмінно допоможуть!

Дарина Рубан, студентка групи ЖТ-21

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.