Дата публікації:
10 листопада 2022
Кількість переглядів:
370
Поділитися:

Студенти, аспіранти, викладачі та співробітники факультету ІФСК СумДУ взяли участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Щороку Всеукраїнський радіодиктант єднає сотні тисяч людей із України та з-за кордону, але 9 листопада 2022 року, в умовах воєнного стану, захід став особливо значимим для всіх українців.

Цьогоріч українці писали радіодиктант із символічною назвою «Твій дім» – актуальний в нинішній ситуації, дуже чутливий та емоційний. Текст диктанту належить українській письменниці та режисерці Ірині Цілик, а начитувала його народна артистка України Ада Роговцева.

На факультеті ІФСК СумДУ диктант писали організовано – в аудиторії та онлайн. Перед початком написання до присутніх звернулася декан факультету ІФСК СумДУ Олена Сушкова. Вона привітала всіх зі святом, а також запропонувала згадати про наших захисників і захисниць на фронті та вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання.  

– Це дійсно знакова подія на факультеті, справжнє свято. Кожен рік після написання диктанту ми разом обговорюємо його, ділимося думками й емоціями. Сьогодні непростий для нас час, тому дуже добре, що ми змогли зібратися –  дехто долучився до написання в аудиторії, дехто – онлайн. Це ще раз доводить, що навіть після повномасштабного вторгнення ми залишаємося разом. Мова – наша зброя проти ворога. І сьогодні українська мова стає більш уживаною серед молоді та старшого покоління. Всім бажаю перемоги якомога швидше, – підкреслила Олена Сушкова.

Старша викладачка кафедри журналістики та філології СумДУ Олена Бондаренко переконана, що головною метою диктанту є відображення єдності народу, а не перевірка знань.

– Україна славиться своїми традиціями. Радіодиктант національної єдності – прекрасна традиція, спрямована згуртувати націю, показати, що  навіть у такий нелегкий час, наш народ – єдиний. Текст чудовий, проймало до душі. Кожен зрозумів щось своє. Незважаючи ні на що, всі написали диктант. Хтось – у підвалі, хтось – у бункері, хтось – в аудиторії, дехто – за кордоном…  

Для першокурсниці спеціальності «Журналістика» Вероніки Міснік написання радіодиктанту стало новим досвідом.

– Дехто каже, що нас не існує. Не існує нашої мови, наших традицій та нашого козацького роду. Але люди, які це кажуть – неосвічені зомбі, а  український народ продовжує боротися й об’єднувати все більш людей навколо свої традицій. Так сталося і зі мною – у цьому році був мій перший радіодиктант. Писати вперше та ще й такий проникливий, чутливий текст, актуальний для кожного українця – особливе відчуття та символічний момент, який я запам’ятаю на все життя. Радіодиктант об’єднує! Пишаюся тим, що наші співвітчизники підтримують зв’язок із Батьківщиною, де б вони не перебували в такий складний для нас час.

Перевірити власний результат учасники зможуть вже 11 листопада – об 11:00 на сайті UA: Українське радіо оприлюднять текст диктанту.

#найкращий_факультет_галактики залишається вірним традиції святкування Дня української писемності та мови, адже в мові – наші єдність і сила. Разом ми переможемо!

Софія Грененко, студентка групи ЖТ-12

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.