Дата публікації:
27 липня 2022
Кількість переглядів:
334
Поділитися:

21 липня відбулась остання зустріч у рамках міжнародної віртуальної академічної мобільності «Медіа у глобальному та європейському контексті» між Сумським державним університетом та Університетом Йоганна Гутенберга (Майнц, Німеччина). Учасниками програми стали студенти, аспіранти й викладачі кафедри журналістики та філології з Сум та відділення аудіовізуальних мистецтв із Майнца. Загалом більше 70 осіб.

Програма тривала майже три місяці. Протягом цього часу учасники щотижня відвідували лекції та майстер-класи від українських і німецьких викладачів та експертів у галузі журналістики, спілкувалися один із одним, а також працювали в групах над спільними інстаграм-проєктами.

Лекторами з Німеччини стали відома документалістка Катя Шупп, молодша професорка Джессіка Кунерт, а також німецька мас-медійниця, авторка книги «Instagram Journalism» Селіна Беттендорф. Із української сторони своїм досвідом у медіасфері поділилися доцентка кафедри журналістики та філології СумДУ, експертка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Алла Ярова та викладачка Раїса Стоян, політолог Микола Давидюк, репортер Радіо Свобода Роман Пагулич. Координаторка проєкту з німецької сторони – випускниця кафедри журналістики та філології СумДУ, а нині – викладачка університету Йоганна Гутенберга Марина Грицай.

Під час зустрічей учасники обговорювали питання свободи преси, альтернативні форми журналістики, економічні аспекти в журналістиці, довіру до медіа. Значну увагу приділено висвітленню російської агресії в Україні.

Під час останньої зустрічі українські та німецькі студенти й аспіранти презентували спільні інстаграм-проєкти. Тематика робіт виявилася досить різноманітною – учасники програми розповідали про українську та німецьку кухню, традиції, захоплення, порівнювали медіа двох країн. Та більшість проєктів все ж стосувалася воєнних історій, учасниками або свідками яких стали українські студенти.

– Співпраця з німецькими колегами – новий досвід для мене. Було цікаво дізнатися, як проходять заняття у журналістів в іноземному університеті, порівняти з тим, як це відбувається в нас. Приємно здивувала відкритість викладачів університету Майнца. Я вдячний організаторам за можливість взяти участь у міжнародному проєкті, – розповів студент-журналіст Артем Король.

Німецькі колеги зазначають, що для них співпраця є вкрай важливою, адже таким чином вони можуть дізнатися більше про події в Україні та засвідчити солідарність із Сумським державним університетом і всім народом України. Сподіваються, що програма «Медіа у глобальному та європейському контексті» є лише першою сторінкою в історії спільної академічної співпраці між Сумським державним університетом та Університетом Йоганна Гутенберга.

– Участь у міжнародній академічній мобільності для сучасних здобувачів освіти відкриває багато можливостей. Співпраця з німецькими науковцями та студентами сприяла не лише поглибленню теоретичних знань, а й удосконаленню професійних навичок командної проєктної роботи. Студенти, аспіранти та викладачі кафедри набули професійного досвіду, а також підвищили рівень міжкультурної комунікації, створили цікаві медіапродукти разом із іноземними партнерами, – зазначила доцент кафедри журналістики та філології Тетяна Ковальова.

– Чесно – ми задоволені рівнем і формою такої міжнародної співпраці. Особисто мене приємно вразили студенти – професійний рівень робіт. Однак це лише початок: уже плануємо весняний семестр наступного навчального року та проведення спільних наукових досліджень, – підсумував завідувач кафедри журналістики та філології СумДУ Володимир Садівничий.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.