Дата публікації:
20 травня 2022
Кількість переглядів:
397
Поділитися:

Щорічно наприкінці весни, а саме в третю суботу травня, наукова спільнота нашої країни відзначає професійне свято. Цьогоріч День науки припадає на 21 травня, і факультет ІФСК СумДУ святкує його разом із усією Україною.

Наукова робота є важливою складовою діяльності найкращого факультету галактики. І навіть зараз, коли в Україні триває повномасштабна війна, наші викладачі, аспіранти й студенти не припиняють наукових пошуків, адже саме від розвитку високих знань значною мірою залежить подальший розвиток нашої держави. Планів, ідей, напрацювань у нас чимало.

Серед наукових здобутків, які мають високу вагу, проходження Державної атестації в частині провадження наукової діяльності. Факультет підтвердив високий рівень, увійшовши до кваліфікаційної групи «А» за напрямом «Гуманітарні науки та мистецтво». Як результат – отримано базове фінансування на проведення низки дослідних робіт.

Саме це дозволило успішно завершити тему «Номінативна та ідентифікаційна функції державної мови як механізм розвитку людини й нації в аспекті протидії маніпулятивним впливам» (науковий керівник – доктор наук із соціальних комунікацій, завідувач кафедри журналістики та філології Володимир Садівничий).

У 2022 році розпочалася реалізація науково-дослідного проєкту базового фінансування «Феномен «соціальна стійкість» в аспекті гуманітарних наук» (науковий керівник – доктор педагогічних наук, доцент кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Олена Купенко). До виконання залучені співробітники всіх кафедр нашого факультету: 2 – доктори наук, 5 – кандидатів та 1 студент. Виконавці активно проводять науково-дослідну роботу з теми. Зокрема підготовлено та подано до друку статті у високорейтингові видання БД Scopus та Web of Science, розпочато роботу з укладання словника дотичних понять щодо феномену «соціальна стійкість», здійснюється культурологічний та багаторівневий його аналіз.

Також минулий рік позначений співпрацею з Науковим фондом досліджень України – реалізовувався проєкт «Спеціалізована система медичного інформування та безпека особистості в умовах пандемій, криз, інших суспільних потрясінь: формування ефективної соціокомунікаційної моделі». Участь у ньому взяли науковці кафедр журналістики та філології, германської філології, ППСТ, а також аспіранти й студенти.

Загалом упродовж 2021 року на факультеті наукових проєктів реалізовано більше ніж на 2,5 млн грн.

За показниками публікаційної активності маємо позитивну динаміку – щорічно підвищується показник індексів Гірша та цитувань наукових публікацій у Google Scholar, що переконливо свідчить про актуальність, високий рівень та затребуваність наукових напрацювань на факультеті.

Вітаючи колектив факультету ІФСК СумДУ, всіх колег-науковців нашого університету та інших закладів вищої освіти України з професійним святом, декан Олена Сушкова наголосила:

– Розвиваймо національну науку разом, досягаймо нових вершин, будуймо сильну, незалежну й непереможну країну!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.