Дата публікації:
16 грудня 2021
Кількість переглядів:
316
Поділитися:

Студенти кафедри психології, політології та соціокультурних технологій факультету ІФСК СумДУ організували челендж «Рабство заборонено – але торгівля існує», приурочений до Міжнародного дня боротьби за скасування рабства.

Майданчиком для реалізації челенджу стала соціальна мережа Facebook. Захід передбачав публікацію учасниками постів із відео/фото та інформацією щодо торгівлі людьми/рабства (власні роздуми, історії, статистика тощо) та передачу челендж-ініціативи іншим учасникам. Пости публікувалися із тематичними хештегами #СТОСУЄТЬСЯКОЖНОГО #ЗЛОЧИНXXIСТОЛІТТЯ #КОЖЕНМАЄПРАВОНАСВОБОДУ #ЛЮДИНАНЕТОВАР #СВІТБЕЗРАБСТВА.

Основна мета заходу – поінформувати та звернути увагу громадськості на проблему рабства у світі. Челендж отримав значне поширення, до його реалізації долучилися не тільки студенти й співробітники факультету, а також суб’єкти Національного механізму взаємодії, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні, представники ГО та органів місцевого самоврядування, громадські активісти. Зокрема, ініціативу підтримали департамент соціального захисту населення Сумської міської ради, управління соціального захисту населення Сумської, Шосткинської та Роменської РДА.

Активістка проєкту, студентка спеціальності «Соціальна робота» Карина Глущенко вважає, що головною причиною існування рабства в сучасному світі є брак інформації щодо аспектів проблеми та механізмів протидії:

– Основне питання, яке виділяю я – недостатня поінформованість людей щодо проблем рабства. Велика кількість осіб не ідентифікує себе як людина, яка потрапила в ситуацію торгівлі людьми. Більше того, в суспільстві існує певна недовіра до поліції, влади, тож навіть якщо людина зазнала експлуатації, вона не вірить, що може отримати допомогу. 

Студентка-журналістка Зореслава Шеденко, яка також долучилася до участі в челенджі, погоджується із тим, що головне зараз – поінформувати якомога більше людей про явище торгівлі людьми.

– Взагалі боротися з цією проблемою потрібно на різних рівнях. Адже часто люди просто не знають, які ризики взагалі існують.

Окрім соціальної складової проєкту, челендж став елементом STEAM-освіти, що реалізується в рамках навчальних дисциплін факультету ІФСК СумДУ. Зокрема студенти продемонстрували творчий підхід та впевнене користування інформаційними й телекомунікаційними технологіями – самостійно знімали й монтували тематичні відео, які поширювали за допомогою інструментів соціальної мережі, активно залучали онлайн-аудиторію.

Подібні студентські ініціативи, які охоче підтримуються викладачами нашого факультету, сприяють реалізації практико-орієнтованого навчання та мультидисциплінарного підходу, допомагають здобувачам освіти проявити свої творчі здібності, збільшують рівень зацікавленості студентів і роблять навчання більш продуктивним та цікавим.  

Анастасія Кизим, студентка групи ЖТ-11

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.